Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce slová o rozpočte: Vláda kamufluje dlh, môže utrácať ďalej!

Robert Fico a Peter Kažimír
Robert Fico a Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Plytvanie pokračuje ďalej, o reformy vláda nemá záujem, šetrenie je náhodné a nesystémové. Aj takto zhodnotili analytici návrh štátneho rozpočtu, ktorý mala v stredu na stole vláda. Vláda navyše vymyslela pozoruhodnú účtovnú fintu, vďaka ktorej si prilepší o štyristo miliónov!

Okrem poslancov opozície sa do rozpočtu Ficovej vlády pustili aj analytici. "Takto vyzerá rozpočet, keď vláda reálne nemá záujem zavádzať štrukturálne reformy a šetrí námatkovo, nesystematicky," tvrdí Radovan Ďurana, analytik združenia INESS. Podľa Ďuranu v štátnom míňaní pokračuje plytvanie. Navyše sa rozpočet oproti minulému roku nijako nápadne nezmenil, čo opäť nasvedčuje, že vláda sa nepúšťa do zásadných zmien. "Mierne posuny sú čiastočne odzrkadlením priorít, ale ide o malé percentá z celkového rozpočtu. Navyše veľká časť výdavkov je definovaná podľa toho, na čo je možné použiť eurofondy," dodáva Ďurana.

Finta za miliardu

Ďurana upozornil aj na inú perličku, takzvané superdividendy. "Niektoré štátne podniky, ktoré nie sú zadlžené a dobre zarábajú, si zoberú úver, aj keď ho nepotrebujú," informoval Ďurana vo videu na stránke magazínu Týždeň. Podľa neho má ísť najmä o distribučné spoločnosti, v ktorých má štát podiel. Z takto zafinancovanej spoločnosti si potom akcionári, teda aj štát, nechajú vyplatiť superdividendu. Ďurana tvrdí, že tento manéver má štátu priniesť ešte v tomto roku 400 miliónov eur, ktoré sa však neobjavia v štátnom dlhu. Papierovo pôjde o dlh dobre hospodáriacich firiem. "Je to v podstate taká nepoctivá privatizácia, keď sa pridaná hodnota firmy nebude deliť len medzi akcionárov, ale aj medzi úverujúce banky. Neštandardná metóda," zhodnotil Ďurana pre Topky.

Okrem toho vláda predala časť zásob zo štátnych hmotných rezerv. Spolu tak získa až miliardu eur, ktorú však nemusí zapísať do štátneho dlhu.

Podľa analytika Igora Kissa z Inštitútu hospodárskej politky sa však Slovensko, ani Európa nemôžu dlhodobo zameriavať na šetrenie, keďže takto utlmujú výkonnosť ekonomiky. Ako povedal pre TASR, plánovaný deficit je síce reálny, ale je vysoké riziko, že predpoklady vlády sa nenaplnia. Navyše vláda plánuje zvýšenie verejného dlhu, čím sa môže dostať pod tlak dlhovej brzdy. Keď dlh presiahne 57% HDP, vláda bude musieť predložiť vyrovnaný rozpočet, čo by znamenalo kruté úsporné opatrenia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu