Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lipšic tvrdo kritizuje rozpočet: Je to facka bežným ľuďom!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica úplne rezignovala na konsolidáciu verejných financií a znižovanie deficitu. Tvrdí to šéf Novej väčšiny - Dohody Daniel Lipšic v reakcii na návrh rozpočtu predložený minulý týždeň ministerstvom financií.

Na jednej strane si podľa neho vláda plánuje vyšší deficit a nárast dlhu, na druhej stráne v návrhu rozpočtu počíta s výdavkami napríklad na rekonštrukciu vládnych víl. "Je to facka bežným ľuďom, ktorí pracujú,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii. Kritizoval aj málo ambiciózny plán vlády v boji s daňovými únikmi a nekonkretizované opatrenia, ktorými chce vláda ušetriť vyše 400 mil. eur.

Ako doplnil podpredseda hnutia Jozef Kollár, kabinet Roberta Fica sa povolením uzdy vo verejných financiách, ktoré plánuje v rozpočte, vydáva na grécku cestu. Upozorňuje, že ak sa trend riadenia verejných financií nezvráti, môže byť do niekoľkých rokov fatálny. Potvrdzuje to aj vývoj z predchádzajúcich piatich rokov, keď sa verejný dlh Slovenska zdvojnásobil. 

Podľa Kollára preto hrozí, že úroveň verejného dlhu bude v najbližších rokoch atakovať aj hranicu 57 % hrubého domáceho produktu, čo by podľa ústavnej dlhovej brzdy znamenalo povinnosť vlády predložiť vyrovnaný rozpočet.

Preto očakáva od vládnej strany v najbližšom období silný tlak na zmenu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Vyzývam preto opozičné strany, aby nepodľahli tlaku na zmenu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý bude v najbližších mesiacoch enormný,“ vyhlásil Kollár. 

Rezort financií pod vedením Petra Kažimíra sa na margo Kollárových utorňajších vyhlásení vyjadril, že ústavnú dlhovú brzdu rešpektuje. "Ministerstvo financií SR ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti rešpektuje a koná v zmysle tohto zákona,“ uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. 

Nová väčšina - Dohoda si pritom podľa Kollára predstavuje konsolidáciu verejných financií inak. V prvom rade je podľa neho potrebné zlepšiť podnikateľské prostredie. Hnutie zároveň tvrdí, že Slovensku by skôr ako zvyšovanie daní pomohlo naopak zníženie daní pre podnikateľský sektor.

Ich návrh je preto znížiť korporátnej dane na úroveň 10 %. Podľa Kollára by takéto riešenie bolo v konečnom dôsledku prospešné nie len tým, že by si na Slovensko prihlasovali daňové domicily firmy zo zahraničia, ale aj tým, že domáce spoločnosti by prestali robiť daňovú optimalizáciu. 

Ministerstvo financií minulý týždeň v stredu predstavilo prvý návrh rozpočtu na budúci rok, v ktorom zmäkčuje svoje pôvodné konsolidačné zámery. Pre budúci rok si totiž dáva za cieľ rozpočet verejných financií na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), kým ešte tohtoročný rozpočet predpokladal v roku 2014 úroveň deficitu 2,4 % výkonu ekonomiky. Vláda tvrdí, že je to v súlade s iniciatívou Európskej komisie, ktorá za splnenia určitých podmienok povoľuje pomalšie tempo konsolidácie s cieľom podpory hospodárskeho rastu. 

Aj na dosiahnutie tohto vyššieho deficitu však kabinet Roberta Fica bude musieť v budúcom roku nájsť vyše 700 mil. eur. Najväčšiu časť, takmer 415 mil. eur, si trúfa získať zefektívnením fungovania verejnej správy. Konkrétne opatrenia zatiaľ vláda nepredstavila, minister financií Peter Kažimír tvrdí, že vzídu zo septembrových rokovaní s jednotlivými kapitolami.

Odmietol však akékoľvek ďalšie zvyšovanie poplatkov či daní. Rezort financií tiež očakáva, že sa mu podarí získať ďalších 150 mil. eur zefektívnením výberu daní. Vyše 8 mil. eur by sa dalo ušetriť aj zmrazením platov ústavných činiteľov a 20 mil. eur by sa dalo získať aj odpredajom nepotrebného majetku. 

Samotný štátny rozpočet, ktorý tvorí podstatnú časť rozpočtu verejnej správy, počíta vo svojej prvotnej verzii v budúcom roku s príjmami na úrovni 13,223 mld. eur a výdavkami v sume 16,876 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak rozpočtuje vo výške 3,653 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu