Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spojené štáty pred krachom? O dva mesiace môžu byť bez peňazí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Spojené štáty nebudú mať už v polovici októbra peniaze, aby mohli platiť svoje účty, ak zákonodarcovia rýchlo neschvália zvýšenie dlhového stropu. Uviedol to v liste pre predstaviteľov Kongresu minister financií Jack Lew.

"Kongres by mal konať čo najrýchlejšie, aby ochránil dobré meno Ameriky," napísal Lew a vyzval zákonodarcov, aby konali ešte skôr, než sa riziko krachu bezprostredne priblíži.

Dlhový strop bol naposledy zvýšený v januári a teraz činí 16,7 bilióna USD (12,5 bilióna EUR). Ak vláda dosiahne tento strop, nesmie si ďalej požičiavať.

Vláda už podnikla rad úsporných opatrení, aby si zabezpečila dostatok peňazí, vrátane toho, že zastavila investície do penzijných fondov pre štátnych zamestnancov. Napriek všetkým krokom však podľa Lewa dosiahne úverový limit v polovici októbra, kedy jej zostane zhruba 50 miliárd USD, čo je suma, ktorá môže byť vyčerpaná za jeden deň.

Rokovania medzi Bielym domom a republikánmi v Kongrese o dlhovom strope, výdavkových škrtoch a ďalších fiškálnych záležitostiach sú veľmi napäté. Vášnivý bol spor o zvýšenie dlhového stropu v auguste 2011, kedy obe strany dosiahli kompromis až v deň, kedy si vláda mohla naposledy požičať peniaze. Ratingová agentúra Standard & Poor's kvôli tomu vôbec prvýkrát zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti USA, čo vyvolalo nestabilitu na finančných trhoch.

Pôvodné odhady vlády počítali, že Kongres bude musieť zvýšiť strop dlhu na začiatku septembra. Priaznivý ekonomický rast však zvýšil príjmy z daní, a poskytol tak viac času na dohodnutie zvýšenia stropu. Nezávislý rozpočtový výbor Kongresu odhaduje, že by vláda mohla vyčerpať svoju súčasnú úverovú kapacitu až v novembri. Odhad výboru je v súlade s prognózami súkromného sektora, napísala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu