Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švagriná obrala ženu o dcéru i dom, za asistencie úradov!

BRATISLAVA - Po krutej rane osudu zasadil Slovenke Lene ešte horšiu ranu samotný štát. Jej švagriná ju údajne obrala o dom i dcéru, všetko s požehnaním sudcov, polície i sociálnych pracovníčok. Lena je pol roka bez dieťaťa, býva u svojej matky a súd jej nevytýčil ani pojednávanie. Predbežným opatrením jej však nechal vziať dieťa.

Na príbeh Leny upozornila exposlankyňa za SaS Natália Blahová. Tá vo svojom blogu zmenila mená postáv v príbehu, no šokujúcu pravdu opísala vo všetkých jej krutých detailoch.

Smrť je iba začiatok

Tragická spleť udalostí sa začala odohrávať, keď Lenin manžel ochorel na rakovinu. Súboj so zákernou chorobou prehral a jeho zápas zanechal stopy aj na manželke Lene. Tá počas manželovej choroby potrebovala psychiatrickú pomoc, o jej dcérku Ninu sa medzitým starala teta Jana, sestra umierajúceho manžela. Tá bývala hneď vo vedľajšom dome, takže malej Ninke stačilo prejsť cez bráničku a bola u tety. Po Jozefovej smrti sa z opatrovateľky Jany stala prenasledovateľka. "Jozefova sestra neprestajne rozprávala o ich dome a o tom, že by sa ho mali zriecť a ísť bývať do mesta k babičke. Pretože ona ten dom potrebuje. Predsa len - má už dve dospelé dcéry a treba ich kdesi ubytovať.  A vôbec - úplne najlepšie by bolo, keby nechala aj Ninku u nich, lebo teraz je Lena slabá a ktovie, či to všetko zvládne," píše Blahová o rodine. Jana podľa nej začala stupňovať tlak a spolu so svojimi dospelými dcérami prinútila Lenu vysťahovať sa k matke.

Vydajte nám dieťa!

Tam si Lenu s Ninkou našli policajti, ktorí boli podľa Blahovej zarážajúco arogantní. Prišli v sprievode Jany a tvrdili, že majú súdny príkaz na odňatie dcéry. Tú matke násilím vytrhli z rúk. Hoci Lena i jej matka si od policajtov pýtali papier s rozhodnutím súdu, tí im ho odmietli ukázať. Konali tak protiprávne, no to dve vystresované ženy nemohli vedieť. Súd podľa Blahovej vydal predbežné opatrenie čisto na základe výpovede Jany. Bez toho, aby vypočul Lenu, alebo aby vzal do úvahy posudok Leninho lekára, ktorý tvrdil, že Lena je stopercentne schopná postarať sa o dieťa. Jana totiž mala podľa Blahovej zneužiť Lenin pobyt na psychiatrií a súd presvedčiť, že Lena je psychicky labilná.

Štát matku okašľal

Najzarážajúcejší je prístup štátnych orgánov. Potom ako súd zobral matke dieťa na základe Janinej výpovede a policajti odmietli matke ukázať súdny príkaz, sa podobne zachovali aj ďalšie úrady.

Krajský súd potvrdil predbežné opatrenie. Napriek stanovisku kurátora, že dieťa by sa malo vrátiť matke a napriek lekárskemu posudku, podľa ktorého sa Lena o Ninku dokáže postarať.

Súd zveril dieťa do pestúnskej starostlivosti tete - priamej príbuznej. Toto zákon neumožňuje. Blahová trvdí, že pestúnska starostlivosť znamená iba zverenie cudiej osobe. Rodinný príslušník si dieťa môže vziať iba do osobnej starostlivosti, za ktorú nemá nárok na štátny príspevok.

Sociálne pracovníčky sa nepostavili na stranu matky. Volili jednoduchšiu cestu a Lene odporučili, aby sa s dcérou nesnažila stretnúť, pretože to pre ňu môže byť stresujúce.

Kalvária sa neskončila. Jana dokázala na svoje meno získať prídavky na dieťa. Vymenila zámky na Leninom starom dome, hoci jej nepatrí. Lena pritom ešte len čaká na vytýčenie pojednávania.

"Lenin príbeh som spísala preto, aby ste aj vy vedeli, že nie je ťažké prísť o dieťa. A nemusíte pre to bežať ani do Anglicka," napísala Blahová.

 

 

Máte so štátnymi orgánmi podobnú skúsenosť? Napíšte nám!

Vaše tipy

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu