Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší škandál v Británii: Slovenské deti vzali pestúnom pre členstvo v strane!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: budget.gov.au)

BRATISLAVA – Po tom, čo sa rodine Boórovcov podarilo vyhrať vyše dvojročný boj o synov odobratých britskou sociálkou, verejnosť pobúril ďalší prípad čudných praktík tamojších úradníkov. Sociálni pracovníci odobrali troch slovenských súrodencov po tom, čo zistili, že ich pestúnski rodičia sú členmi demokratickej strany silno bojujúcej proti politike otvárania hraníc imigrantom (UKIP).

Rozhodnutie o odobratí detí zdôvodnili tým, že  kultúrne a etnické potreby detí sa nezhodujú so „silnými názormi“ ich náhradných rodičov. Toto uznesenie však odsúdila ako verejnosť, tak aj politici. Britský konzervatívny minister školstva Michael Gove ho označil za zlé a neobhájiteľné. Na stranu pestúnov sa postavil aj líder opozičnej Labouristickej strany Ed Miliband, ktorý nalieha, aby bol prípad slovenských detí znova prešetrený.

Riaditeľka služieb pre deti a mládež v Rotherhame Joyce Trackerová však namieta, že deti boli v ich starostlivosti aj v minulosti a už vtedy boli silno kritizovaní súdmi za neplnenie kultúrnych a etnických potrieb detí. „Keď sme zistili, že pestúnsky pár má politickú príslušnosť k strane UKIP, museli sme seriózne popremýšľať o dlhodobých potrebách detí,“ povedal.

Trackerová poukazuje na to, že odobraté deti do Británie emigrovali z krajiny patriacej do Európskej únie (EÚ) a politická strana UKIP, ktorej sú pestúni členmi, sa stavia proti takejto migrácii a presadzuje vystúpenie Británie z EÚ.

Manželský pár, ktorý nechce byť menovaný, sa stal náhradnou rodinou už pre asi tucet detí. Naposledy dostali do starostlivosti tri slovenské deti – dievčatko, chlapca a staršie dievča z problémového prostredia. Manželia sa o deti údajne starali príkladne a niektoré z nich ich dokonca začali nazývať „mamou“ a „otcom“.

Po ôsmich týždňoch príkladnej starostlivosti o slovenských súrodencov ich však navštívil sociálny pracovník s úradníkom, ktorí dostali anonymný tip, že manželia sú členmi UKIP a deti im vzali. „Nedali by sme deti ku vám, keby sme vedeli, že ste členovia UKIP,“ povedal pán zo sociálky.

„Cítili sme sa ako zločinci,“ povedala náhradná matka detí, ktorá tvrdí, že pre deti robili všetko. Slovenských súrodencov povzbudzovali v tom, aby hovorili svojím rodným jazykom a dokonca si s nimi spievali aj domáce ľudové piesne. O tom, že im budú deti odobraté, nemali ani tušenia. Úrad v Rotherhame sa s nimi vraj nespojil.

Minister Gove, ktorý bol sám ako dieťa adoptovaný, označil rozhodnutie úradov za zlé. „Nemali by sme dovoliť aj v súvislosti na kultúrne a etnické pozadie, aby sa bránilo deťom žiť v milujúcej a stabilnej rodine,“ uviedol a dodal, že bude skúmať, ako k takémuto rozhodnutiu vôbec došlo, a ako by sa dala táto nepríjemná situácia riešiť.

United Kingdom Independence Party (UKIP) je politická strana v Spojenom kráľovstve, ktorá sa nachádza na pravej strane politického spektra. Primárnou politikou je vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ. Aktuálnym predsedom je Nigel Farage, ktorý kritizoval EÚ za nedemokratický prístup pri schválení lisabonskej zmluvy, ekonomický intervencionizmus a túžbu vytvoriť federálny štát a potlačiť národné štáty.

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. Ako matka dvoch synov uviedla pre slovenské médiá, na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. Posudzovala podľa nej prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani oni. Na Slovensku zverejnenie prípadu vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení na podporu tejto rodiny, do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu