Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bez zbytočného odpadu: Deväť tipov, ako ušetríte v kuchyni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Všetci dobre poznáme ten pocit, keď má takmer nedotknuté jedlo putovať do koša len preto, že sa už neodvážime ho zjesť kvôli trvanlivosti. Pritom mnoho potravín sa dá recyklovať a v domácnosti nám ešte dokážu pomôcť.

1. Z mlieka mliečne výrobky
Mnoho domácností kupuje mlieko len na varenie a pečenie, alebo do kávy. V takomto prípade, ak nejde o trvanlivé mlieko, skončí viac ako polovica z neho v toalete. Pritom na webe nájdete kvantum skvelých receptov na domáci jogurt, tvaroh alebo dokonca aj syr z kvalitného mlieka. Ak sa vám do ich prípravy nechce, uvarte ďalšie jedlo podľa receptu v ktorom zbytok mlieka spotrebujete.

Bez zbytočného odpadu: Deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ladislav Draškóczy)

2. Citrón

Najčastejšie v kuchyni potrebujete iba pár kvapiek, ozaj kvôli nim prekrojíte celý? To ani nie je treba, pretože na pár kvapiek stačí aj vpichnutie špáradlom. Potom stačí vpich prelepiť páskou a citrón vložiť späť do chladničky. Ak potrebujete raz za čas strúhanú kôru, samotný plod je už taký tvrdý, že sa nedá skonzumovať. V takom prípade si ho nakrájajte do  vane keď sa pôjdete kúpať, alebo ho nastrúhajte do výparníka, ktorý máte umiestnený v zimných mesiacoch na radiátore.

3. Usadenina z kávy
Výborne sa hodí na drhnutie. Jemné zrniečka dokážu  pomôcť pri mastných povrchoch. Namiesto prášku sa dá použiť na hrnce, panvice, sporák, ale dokonca aj na čistenie rúry je vynikajúca. Samozrejme, nepoužívame ju hneď po uvarení kávy. Najskôr usadeninu necháme vysušiť a až následne ňou posypeme mastné miesta. Necháme pôsobiť kým sa mastnota natiahne do mletej kávy a následne drhneme hubkou. O niečo známejšie využitie je spodok kávy naliať do kvetináčov  ako hnojivo pre stálozelené rastliny. Podľa iných sa zase dobre hodí na telový peeling. A ak máte potrebné zručnosti, môžete z nej samozrejme predpovedať budúcnosť.

Bez zbytočného odpadu: Deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ladislav Draškóczy)

4. Šupka z banána
I keď sa to zdá bizarné, ale šupka z banána sa dokonale hodí na ošetrenie obuvi, najmä v tomto zimnom období. Vnútorná, biela časť sa jednoducho pritlačí a celý povrch sa pretrie. Po tom sa topánky preleštia jemnou handričkou. Šupka obsahuje draslík, ktorý nájdeme aj v syntetických krémoch na obuv. Ohromne sa ňou čistia aj okná na aute, stačí namazať sklá, počkať kým film uschne a opláchnuť teplou vodou.

5. Pomarančová kôra
V tomto ročnom období konzumujeme viac pomarančov ako inokedy. Kedysi sme šupy sušili a nosili do školy do zberu, ale to bolo ešte v ére kubánskych pomarančov. Dnes poväčšine končia v smetnom koši, pritom sa hodia na veľa dobrých vecí. Namiesto triesok na založenie ohňa v peci, ako osviežovač vzduchu, či ako sladký dezert. Pripraviť kandizovanú pomarančovú kôru je veľmi jednoduché, stačí  nám k tomu voda a cukor. Kandizovaná kôra je ideálna do čaju ale aj do maškŕt akým bezpochyby je napr. biskupský chlebík.

 

Pomarančová vôňa sa môže niesť celým bytom, stačí ak kôru položíte priamo na teleso radiátora, alebo do sklenej nádoby s vodou.  Niekto si dáva kôru aj do kúpeľa, no v tomto prípade treba postupovať striedmo, pretože silná koncentrácia môže dráždiť pokožku!

Bez zbytočného odpadu: Deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ladislav Draškóczy)

6. Cibuľa
Ak nemáte primeranú veľkosť po ruke, môžete odrezať aj polovicu cibule. Ale tak, že ju neošúpete a ani neodrežete jej konček. Zbytok stačí dať do fólie, či mikroténu a v chladničke vydrží ďalší týždeň.

7. Suchý chlieb
Dobré gazdiné by starý chlieb a pečivo nikdy nevyhodili. Je ideálny ako krutóny do krémovej polievky a do šalátov, nenahraditeľný do plnky k mäsu, na fašírky. Kto má ešte doma mlynček urobí strúhanku. Zo sladkých suchých makoviek je výborná žemľovka, a zo starého chleba, či knedle sú výborné bundáše (chlieb vo vajíčku).

Bez zbytočného odpadu: Deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ladislav Draškóczy)

8. Vajcia

Oveľa dlhšie vám v chladničke vydržia vajíčka, ak ich pred uložením pretriete olejom nasiaknutou  papierovou utierkou.  Takto ošetrené dokážu zachovať čerstvosť hoci aj tri alebo štyri týždne.

9. Sýtené nealko
„Vyfuneté“ nápoje stratili chuť a nikto ich už nechce? Nemusí to byť celkom pravda. Skúste jednoduchý recept. Nalejte zostatok nápoja už bez oxidu uhličitého do vrecúška na ľad a šup do mrazničky. Nabudúce, (asi najskôr v lete) keď budete mať chuť na niečo chladené, ich použijete do rovnakého nápoja. A bez obáv, chuť bude lepšia, pretože rozmrazená voda vám už zbytočne nápoj nenariedi.

Máte aj vy nejaké osvedčené recepty ako ušetriť pri varení? Podeľte sa s nami o ne v diskusii.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu