Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ftáčnik: Dom pod hradom nezachráni ani zmena územného plánu

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dom architekta Dušana Fischera na Beblavého ulici pod Bratislavským hradom porušuje územný plán zóny Podhradie a staromestský stavebný úrad preto rozhoduje, či ho sčasti zbúra alebo nie. Je totiž vyšší, ako má byť.

Hoci mesto pripúšťa, že územný plán má chybné výškové kóty, architektovi to podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) aj tak nepomôže. "Ak je v zákone chyba, aj tak ho máte dodržiavať," povedal pre TASR.

Sporná stavba stojí pod hradom už niekoľko mesiacov. Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene voči nej podali podnet na prokuratúru, dve stovky Bratislavčanov protestovali. Stavebný úrad v Starom Meste koncom novembra minulého roka napokon oznámil, že dostal vyjadrenie pamiatkarov a môže začať konať.

"V prípade, že stavba alebo jej časť nebude v súlade s územným plánom hlavného mesta, územným plánom zóny a ostatnými právnymi normami, stavebný úrad nariadi odstránenie takýchto častí stavby," vysvetlil staromestský hovorca Tomáš Halán. Vyjadrenia všetkých dotknutých orgánov už podľa neho má a bezodkladne podľa zákona rozhodne o stavbe.

Architekt Dušan Fischer sa však bráni. Tvrdí, že v územnom pláne je chyba, čo priznáva aj mesto. Stavebné povolenie vydal staromestský stavebný úrad ešte v júli 2010. Neskôr sa podľa Fischera zistil nesúlad medzi územným plánom, z ktorého povolenie vychádzalo, a skutočným terénom. Dom by mohli podľa neho postaviť ešte o meter a pol vyšší, ako sa realizuje.

Primátor nesúhlasí. Hovorí, že podstatnejšie ako zlé výškové kótovanie je väzba na susedný dom a stavba ho nemôže presiahnuť. "Keby bol dodržal tú časť územného plánu zóny, ktorá hovorí o susednom objekte, tam by sa nikdy nepomýlil. To mal správne prečítať jeho projektant. Len pán architekt kúpil projekt od niekoho iného, možno si veci nepreveril a dnes sa snaží ten problém posunúť smerom k nám," myslí si Ftáčnik. Podľa neho chce stavebník zámerne stavať vyššie a svoje záväzné stanovisko preto magistrát nechce meniť. "Nevidíme žiadny priestor na to, aby sme tam tú stavbu povolili," dodal.

 Hlavná mestská architektka Ingrid Konrad sa však s primátorom nezhoduje. Tá naopak vysvetľuje, že prednostne sa treba riadiť výškovými kótami, lebo prostredie sa môže meniť a pripomína, že dom architekta je prvým, ktorý sa podľa tohto územného plánu stavia. "Treba teda zistiť, ako sa tá chyba, ktorá tam očividne je, do územného plánu dostala." Jeho spracovateľ, architekt Ľubomír Klaučo z ateliéru Aurex, v hodnotení objektu z 2. marca minulého roku zase konštatuje, že napriek výškovému rozdielu stavba primerane proporčne stúpa spolu s Beblavého a Zámockou ulicou a konštrukčná výška objektu stále nedosahuje výšku pôvodnej historickej zástavby.

Situácia v bratislavskom Podhradí je podľa hlavnej architektky citlivá sama o sebe, no treba ju riešiť a začať robiť aj krátke promptné zásahy do územných plánov zóny, aj keď to nie je zvykom. "Budeme sa teraz pozerať na zbúranisko? Veď ten človek je aj vo veľmi nešťastnej situácii," pripomenula. Najbližšie sa však územný plán bude otvárať pri výstavbe nových mestských štvrtí Vydrice alebo Zuckermandla, hovorí primátor. Chybu potom opravia, no vo vzťahu k Fischerovej stavbe to podľa neho nič nezmení.

"Ostatné domy okolo stavby pána architekta sú nenápadné a ľudí nerušia, ale keď sa na ne pozrú odborníci v detaile, povedia si, ako sa to tam mohlo dovoliť postaviť?," podotkla Konrad. Ale treba si tiež podľa nej uvedomiť, že je to stavba, pred ktorú prišli občania. "A to je blamáž pre mesto."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu