Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrady rozhodli o stavbe pod Hradom nezákonne, tvrdí prokurátor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stavbu domu na Beblavého ulici pod Bratislavským hradom bude možno musieť opäť stavebník Dušan Fischer zastaviť. Po tom, čo ju úrady vlani dodatočne povolili, sa občianski aktivisti obrátili na krajskú prokuratúru. Tento mesiac podal prokurátor protest, úrady podľa neho porušili zákon. Nepáči sa mu najmä to, že nerešpektovali záväzné stanovisko bratislavského magistrátu, ktoré bolo nesúhlasné.

Architekt Fischer stavia dom vyššie o 2,5 metra oproti tomu, čo predpisuje Územný plán zóny Podhradie. Stavebné povolenie dostal ešte v roku 2010, no neskôr sa podľa neho zistilo, že medzi územným plánom, z ktorého povolenie vychádzalo, a skutočným terénom je nesúlad.

"Výšková kóta ulice pri severnom vstupe je podľa územného plánu 170,5 metra nad morom. V skutočnosti je tam technická chyba a nadmorská výška je na danom mieste o 2,5 metra vyššia," povedal Fischer s tým, že ak by postupoval podľa stavebného povolenia, vchod by musel byť dva metre pod zemou.

Po tom, čo dom ostal mesiace rozostavaný, vydal minulý rok v septembri stavebný úrad v Starom Meste rozhodnutie, ktorým zmenu stavby dodatočne povolil. Argumentoval, že zvýšenie stavby je spôsobené formálnou technickou chybou územného plánu zóny, dal teda za pravdu stavebníkovi. Bratislavský magistrát však využil právo účastníka konania a odvolal sa. Žiadal rozhodnutie stavebného úradu zrušiť. "Nedodržanie výšky je spôsobené okrem iného tým, že pri stavbe bytového domu narástli konštrukčné výšky podlaží oproti pôvodnej dokumentácii o viac ako meter," argumentoval vtedy riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. 

Okresný úrad Bratislava, odbor výstavby a bytovej politiky, koncom minulého roka skonštatoval, že nie je dôvod na zmenu alebo zrušenie rozhodnutia staromestského stavebného úradu. V rozhodnutí uviedol, že dom zachováva stúpajúcu líniu zástavby Beblavého ulice, aj napriek výškovému rozdielu primerane proporčne stúpa a stále ešte nedosahuje výšku pôvodnej zástavby, ktorá tam bola v minulosti.

Pre zvýšenú stavbu podľa úradu nedochádza ani k nežiaducim svetlotechnickým vplyvom na okolie a zo všetkých regulatívov sú okrem jedného všetky dodržané. "Nedokonalosť právnej úpravy nemôže byť interpretovaná a aplikovaná v neprospech toho, koho sa to týka," pripomína úrad.

Ale prokurátor Matúš Kamenár to vidí inak. Svojím protestom z 9. mája na Okresný úrad Bratislava žiada jeho vlaňajšie rozhodnutie do 30 dní zrušiť pre nezákonnosť. Úradom vyčíta najmä "nerešpektovanie a nezákonné prelomenie" nesúhlasného stanoviska hlavné mesta ako dotknutého orgánu, čo je podľa neho základným pochybením. Konštatuje však aj ďalšiu vec.

"Z odôvodnení napadnutých rozhodnutí ani nie je možné vyvodiť jednoznačný záver, či predmetná zmena stavby reálne je, alebo nie je v rozpore so záväznými výškovými regulatívmi podľa Územného plánu zóny Podhradie," uvádza prokurátor v odôvodnení protestu.

Občianska iniciatíva Bratislava teraz otvorene žiada staromestský stavebný úrad, aby vydal predbežné opatrenie na zastavenie prác. "Je na rozhodnutí Okresného úradu Bratislava, či protestu vyhovie, alebo nie. Stavebný úrad nemá oprávnenie vydávať predbežné opatrenia, tie môže vydávať iba súd," reagovala hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alexandra Obuchová. Stavebný úrad bude podľa jej slov naďalej sledovať, či stavebník realizuje stavbu v súlade s platným stavebným povolením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu