Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Od budúceho roka koniec cigaretám v nákupných centrách: Zákaz aj pre elektronické!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V utorok, 20. novembra máme Medzinárodný deň bez fajčenia. I keď sa pravidlá pre fajčiarov v ostatnom čase aj na Slovensku sprísnili, stále však existujú výnimky, keď sa cigaretový dym objavuje aj na verejnom priestranstve.

Ministerstvo zdravotníctva chce sprísniť ochranu ľudí pred tabakovým dymom. V novele zákona o ochrane nefajčiarov plánuje navrhnúť úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú.

„Slovenská republika prijala v roku 2005 rámcový dohovor o kontrole tabaku a odvtedy musí plniť všetky aktivity s tým súvisiace,“ povedala zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade. Každoročne podľa jej slov zomiera na svete päť až šesť miliónov ľudí na následky tabaku, z čoho je 600-tisíc pasívnych nefajčiarov, preto sa tým treba zaoberať a vytvoriť účinnú legislatívu, ktorá by sa stala vhodným nástrojom na vytváranie podmienok na ochranu nefajčiarov.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) by preto chcel fajčiarov dostať z nákupných centier vďaka novele o ochrane nefajčiarov. Ak by pripravovaná novela vstúpila do platnosti od apríla 2013, v nákupných centrách by viac nebol dym z tabakových výrobkov a bylinných cigariet, ale ani para z tzv. zdravších elektronických náhrad.

Od budúceho roka koniec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

“Obchodný dom je vymedzený uzavretý priestor, stály architektonický objekt, v ktorom chceme zamedziť šírenie tabakového dymu z kaviarní do iných priestorov nákupného centra,“ povedal vedúci Odboru podpory zdravia ÚVZ Róbert Ochaba. Dnes je jasné, že v obchodných domoch a nákupných centrách sa fajčenie úplne zakáže. „Takisto by sme chceli zvýšiť sankcie za porušovanie tohto zákonu z 331 eur na 500 eur,“ povedal Ochaba.

Zákaz fajčenia by mal takisto platiť v areáloch škôl, základných či stredných ako aj v predškolských zariadeniach a v areáloch detských ihrísk."Som šokovaná, že na Slovensku denne fajčí takmer 40.000 žiakov v základných školách. Tieto čísla sú viac než alarmujúce a všetkým nám musí byť jasné, že ak sa pravidlá nesprísnia, bude to mať omnoho fatálnejšie následky ako doteraz," povedala šéfka rezortu Zuzana Zvolenská.

"Takisto chceme zamedziť, aby v stravovacích zariadeniach, kde sa fajčí a priestor je rozdelený na nefajčiarsky a fajčiarsky, dym prenikal z jednej časti do druhej, dvere budú musieť izolovať,“ informoval Róbert Ochaba. Právna norma má okrem toho priniesť novú definíciu zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Zákaz fajčenia sa tak napríklad bude týkať aj cukrární. Rozšíriť sa má aj na areály kultúrnych zariadení, výstavísk a športových zariadení. V súčasnosti bol zákaz iba v kultúrnych zariadeniach a uzavretých športových zariadeniach. Zmena legislatívy by mala reagovať aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy.

Vdychovanie cigaretového dymu zvyšuje aj u nefajčiarov riziko ochorenia na rakovinu pľúc a vznik srdcovo-cievnych chorôb, pretože obsahuje približne 4000 rôznych látok z ktorých vyše 60 dokázateľne poškodzuje organizmus človeka. "Tabak je chybný produkt, zabíja polovicu svojich konzumentov," uviedol vedúci iniciatívy WHO Za svet bez tabaku Douglas Bettcher. Konštatoval, že tabak každoročne zabíja 5,4 milióna ľudí, pričom polovica z tohto počtu patrí rozvojovým krajinám. "Je to ako keby sa každú hodinu zrútilo jedno lietadlo Jumbo," dodal.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu