Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vtáky milujú fajčiarov: Pozrite sa na tento kuriózny dôvod!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Vtáky žijúce v mestách používajú pri stavbe svojich hniezd cigaretové ohorky, aby sa tak zbavili parazitov a tiež ako tepelnú izoláciu. Zistili to mexickí vedci na čele s Isabel López-Rull z Universidad Nacional Autónoma de México, ktorých zaujímalo, prečo tak veľa vtáčích hniezd obsahuje zvyšky cigariet.

Odborníci vo svojej štúdii publikovanej v časopise Royal Society Biology Letters skúmali hniezda piniek druhu Haemorhous mexicanus a vrabcov domových (Passer domesticus), pričom zistili, že cigaretové ohorky majú negatívny vplyv na parazitov žijúcich v ich hniezdach. "Čím viac acetátových vlákien z ohorkov cigariet sme v hniezdach našli, tým menej tam bolo parazitov. Parazity, ktoré láka teplo, podľa všetkého zabije prítomnosť nikotínu z ohorku," uviedli v štúdii vedci, podľa ktorých vtáky reagujú na prítomnosť parazitov v hniezdach zmenou svojho správania.

"Niektoré druhy si do hniezda nosia čerstvé rastliny obsahujúce prchavé látky, ktoré odpudzujú parazitov. Používanie cigaretových ohorkov je tak iba modifikáciou tohto správania na základe zmien prostredia spôsobených urbanizáciou," dodali odborníci. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu