Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kaddáfí je izolovaný, ale EÚ je zatiaľ nejednotná v postupe, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRUSEL - So schválením tvrdších sankcií proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu, ale bez ďalších záverov sa dnes skončilo mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ.

Konečné rozhodnutie o Líbyi sa očakáva až na piatkovom summite Únie. Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda po rokovaniach priznal, že po diplomatickej a ekonomickej izolácii Kaddáfího sa už členské štáty v názore na ďalší postup značne rozchádzajú.

"Sú veci, kde vidíme problémy jednotne a sú veci, ktoré nie sú vnímané krajinami totožne. Na čom sme sa zhodli, je však to, že režim, ktorý zabíja a vraždí svojich ľudí, už stratil legitimitu a mal by skončiť. Režim Muammara Kaddáfího sa dostal do izolácie - Európska únia a členské štáty s ním spolupracovať nebudú. Premýšľame, ako sa správať tak, aby sankcie zavedené OSN a EÚ viedli k potrebnej zmene. Zmene, keď sa moc dostane do rúk ľudu, ktorý sám rozhodne o budúcej konštelácii vládnutia v Líbyi," konštatoval Dzurinda.

Európska únia a jej členské štáty sú zatiaľ nejednotné v ďalšom postupe, ktorým by sa mohlo docieliť skončenie ozbrojeného konfliktu v severoafrickej krajine. "Sú politickí lídri, ktorí dôverujú včasnejšiemu a tvrdšiemu zásahu a sú politici, ktorí nabádajú na opatrnosť, na to, aby sme dvakrát-trikrát merali predtým, než dospejeme k vážnym rozhodnutiam," dodal. Dzurinda sa však odmietol sa zaradiť do jednej alebo druhej skupiny.

Silným argumentom je podľa neho to, čo sa odohráva na uliciach a námestiach, kde umierajú ľudia. "Jeden z kolegov povedal, že opoziční lídri vyslovene prosia, aby bola zavedená bezletová zóna. Druhá strana hovorí: Kaddáfí zneužíva verejnú televíziu a nehovorí nič iné, len to, že západ chce znovu kolonizovať Líbyu a robí to len pre ropu. Nie je to otázka ideológie, slabosti alebo sily, ale politickej stratégie, taktiky a odhadu toho, k akému kroku v danej chvíli siahnuť," zdôvodnil Dzurinda, prečo sú ešte potrebné rokovania.

EÚ je nejednotná aj v tom, akým spôsobom sa stavať k Líbyjskej národnej rade, ktorá sa stavia do pozície opozičnej politickej platformy. Dzurinda sa vrátil aj k dnešným vyjadreniam slovenskej premiérky Ivety Radičovej, ktorá sa zmienila, že musela urobiť "najťažšie rozhodnutie v živote". Dzurinda s premiérkou volal po skončení rokovaní. Aj keď naznačil, že by mohlo ísť o prípravu na najkrajnejší scenár vojenského zásahu, bližšie sa k obsahu Radičovej rozhodnutia vyjadriť nechcel.

"Týka sa to Severoatlantickej aliancie, ktorá rozbieha práce na plánovacích dokumentoch a aktivitách, spätých s humanitárnou pomocou a vymožiteľnosťou embarga," naznačil spojitosť s prípadnou vojenskou operáciou NATO. Poprel však, že by išlo priamo o slovenský súhlas alebo nesúhlas s vyhlásením bezletovej zóny: "Nie, toto ešte nie je na programe dňa."

Aj ministri obrany členských štátov NATO majú dnes k Líbyi stretnutie v bruselskej centrále aliancie, Slovensko reprezentuje šéf rezortu Ľubomír Galko.

V diskusii o Líbyi budú členské štáty EÚ pokračovať, na piatkovom summite sa očakávajú závery, týkajúce sa humanitárnej politiky a dlhodobejšej schéme pomoci severoafrickým krajinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu