Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Povolenie na prevádzku získalo zatiaľ len 93 umelých kúpalísk

BRATISLAVA - Len 93 zo 189 slovenských umelých kúpalísk so 486 bazénmi získalo doteraz povolenie na prevádzku. Ako na dnešnej tlačovej besede informovala Elena Matisová z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), v ostatných prípadoch úrad nemohol prevádzku kúpaliskám povoliť, pretože nesplnili požiadavky.

Buď prevádzkovateľ nepožiadal príslušný orgán o povolenie, alebo kúpaliská neboli technicky pripravené. "Veľmi často sme sa stretli aj s problematikou, že nevyhovovala kvalita vody na kúpanie a v tom prípade povolenie na prevádzku nie je možné vydať," uviedla Matisová. Kúpacia sezóna sa oficiálne začína 15. júna. Na väčšine slovenských kúpalísk sa však začala prevádzka pre nepriaznivé počasie neskôr, napriek tomu veľa prevádzkovateľov kúpalísk nevyužilo tento čas na prípravu a poslali žiadosti o povolenie až v druhej polovici júna, skonštatovala Matisová.

ÚVZ sleduje aj 71 prírodných kúpalísk. Organizovaných kúpalísk je 27. Znemená to, že majú svojho prevádzkovateľa, ktorý je okrem iného povinný každé dva týždne odoberať vzorky vody a predložiť ich regionálnemu hygienikovi na rozbor. Doteraz získalo povolenie na prevádzku len sedem prírodných nádrží. "To je veľmi nízke číslo k tomuto pokročilému zákonu," skonštatovala. Dodala, že ľudia sa chodia kúpať aj na kúpaliská, ktoré nemajú povolenie na prevádzku, v takomto prípade to však robia na vlastné riziko a nebezpečenstvo. Upozornila, že kúpaliská bez prevádzkovateľa úrad síce sleduje, avšak neodoberajú sa tam vzorky vody pravidelne. Kvalita vody sa kontroluje priebežne na začiatku, počas a aj na konci sezóny, povedala. Ak úrad zistí, že voda nespĺňa podmienky, umiestni ku konkrétnemu kúpalisku tabuľu s varovaním. "Apelujeme na rekreantov, aby si všímali všetky oznámenia, ktoré sa pri takých vodných plochách nachádzajú, a rešpektovali ich a nevyužívali vodné plochy, ktoré sú neznáme, nesledované a nevýznamné," zdôraznila Matisová.

Epidemiologička z ÚVZ Margaréta Sláčiková upozornila, že pri kúpaní na prírodných ako aj umelých kúpaliskách sa ľudia stretávajú s mikroorganizmami, ktoré môžu ohroziť ich zdravie. "Ide o všetky druhy mikróbov od vírusov, baktérií, húb, plesní až po črevné parazity," spresnila. Najzávažnejšie sú tie mikroorganizmy, ktoré spôsobujú črevné a žalúdočné nákazy. Vyskytujú sa však aj infekcie kože a slizníc. Sláčiková preto varuje pred kúpaním v kúpaliskách, ktoré nesplnili hygienické podmienky. Voda v kúpalisku by mala byť priehľadná, nemala by zapáchať po moči, ale ani výrazne po chlóre. Steny bazénov by nemali byť porastené slizovými alebo zelenými povlakmi. "Deti by sa mali kúpať len v bazénoch pre ne určených," podotkla. Sláčiková tiež neodporúča kúpať sa vo vodách s výskytom sínic, alebo tam, kde je možnosť priesaku fekálneho alebo iného znečistenia.

Informácie o stave všetkých umelých kúpalísk na Slovensku >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu