Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Kto môže, tankuje za hranicami

BRATISLAVA - A je to tu! Slováci uskutočňujú nájazdy na benzínky za našimi hranicami. Najmä českí a poľskí čerpadlári si mädlia ruky.

Ale pre prepravcov je výhodné aj Rakúsko, keďže im vrátia daň z pridanej hodnoty (DPH). Európa je v pohybe - cenová turistika sa týka aj motorových palív.

Slováci tankujú v Česku a Poľsku, prípadne v Rakúsku, Nemci si plnia nádrže v Rakúsku, ale aj vo Švajčiarsku alebo Francúzsku, Rakúšania pestujú tankovaciu turistiku v Česku, Česi zasa v Poľsku. Ustavičné zdražovanie cien benzínov poháňa Európanov za hranice, aby nemuseli obmedzovať jazdy na svojich osobných autách.

Ešte tvrdšie dolieha zdražovanie na profesionálne dopravné spoločnosti, ktoré tankujú desaťtisíce litrov motorových palív mesačne. Česmad Slovakia, združenie cestných dopravcov, už upozornilo na riziká zvyšovania cien nafty.

"Nákup nafty predstavuje najvyššiu položku v nákladoch cestných dopravcov, preto zvyšovanie jej ceny má výrazný dosah na ekonomiku ich podnikania," varuje hovorca Česmadu Roman Kment.

Dopravcovia preto hľadajú lacnejšie palivá, a keď môžu, tankujú najradšej v zahraničí. Podľa Kmenta desať dopravcov z vybranej vzorky z celého územia Slovenska za dva mesiace natankovalo v zahraničí až 1 445 312 litrov pohonných látok, teda vyše polovice ich spotreby.

Najvýhodnejšie ceny benzínov a nafty sú v Poľsku a v Čechách. "Našim dopravcom sa oplatí nakupovať palivá aj v Rakúsku, pretože tu vodiči dostanú naspäť DPH," tvrdí Kment.

Podľa neho na výšku cien pohonných látok na Slovensku majú nepriaznivý vplyv dva hlavné faktory: "Sadzba spotrebnej dane z minerálnych olejov a cenová politika dominantného hráča na slovenskom trhu spoločnosti Slovnaft."

Napríklad z okolitých krajín máme v položke nafta najvyššiu spotrebnú daň, ktorej sadzba prekračuje takmer o 20 percent odporúčanú sadzbu Európskej únie. "Spoločnosť Slovnaft zase vedie nekorektnú politiku voči slovenským spotrebiteľom, keď rovnaké pohonné látky po odrátaní spotrebnej dane a DPH predáva v Česku lacnejšie ako na Slovensku," tlmočí názor dopravcov Kment.

Kým Európania cestujú za lacnejším benzínom, Američania sa v ňom môžu aj plaviť. Napriek tomu, že americká ropa každý týždeň zaznamenáva vysoké cenové rekordy, liter benzínu vyjde priemerne na čosi vyše pol dolára, teda v prepočte asi 17,20 Sk. A to je pre Američana menej, ako hodí na pult za kokakolu či fľašu pitnej vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu