Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

To je už priveľa: Benzín a nafta zase zdraželi!

BRATISLAVA - Vodiči sú už naozaj rozčúlení. Rafinérska spoločnosť Slovnaft odvčera znova zvýšila ceny!

Benzín aj nafta zdraželi o sedemdesiat halierov na liter. Ceny motorových palív dosahujú vo svete rekordné úrovne. Na Slovensku sa už cena priblížila k hrozivej hranici štyridsať korún. A podľa analytikov to ešte nie je koniec!

V sieti čerpacích staníc Slovnaftu je najdrahší motorový benzín Super Plus 98 - liter stojí 39,50 Sk. Motorový benzín Normal 91 sa predáva za 36,50 Sk. Benzíny Normal 91-UNI a Super 95 N budú po 36,90 Sk za liter.

Aj motorová nafta už zdražela na 36,60 korún za liter! "Tento cenový vývoj spôsobili silná expanzia dopytu v USA a Ázii a nízke voľné kapacity pre ťažbu ropy vo svete," vysvetľuje manažér firemnej komunikácie Slovnaftu Dušan Valúch. Za všetko teda môžu svetové ceny ropy, ktoré minulý týždeň rástli. Ropa typu Brent zaznamenala rekord na úrovni 49,73 USD za barel.

Situáciu s ropou sledujú aj analytici Slovnaftu. Ako povedal Valúch, vo svete existujú viaceré verzie rastu cien ropy. Niektorí ho dávajú do súvisu s predvolebnou kampaňou v Amerike. Nedostatok ropy môže byť spôsobený problémami spoločnosti Jukos v Rusku.

Situáciu ešte sťažujú regionálne nepokoje v Iraku. Dokedy bude rásť cena ropy a cena motorových palív? "Nikto nie je veštec. Predpokladáme však, že cena ropy bude rásť ešte niekoľko týždňov, možno aj mesiacov," nepoteší motoristov Valúch. Neohrozí to tržbu v sieti čerpacích staníc?

"Bojíme sa toho. No nebude to zo dňa na deň. A keď to príde, určite to bude stimulovať vedcov, aby hľadali iné alternatívy na pohon," dodáva.

Vodiči sú už z ustavične rastúcich cien rozčúlení. Pre mnohých to znamená obmedziť jazdy autom. Mnohí už pomýšľajú na návrat k verejnej doprave. Takéto úvahy tešia napríklad vedenie Dopravného podniku v Bratislave.

"Vítame všetkých nových cestujúcich. Chceli by sme ich prilákať aj kvalitnejšími službami," povedal generálny riaditeľ Ján Zachar. Aj dopravnému podniku zdraženie spôsobí nárast nákladov do konca roka približne o milión korún. Zachar však tvrdí, že zdražovanie cestovného sa nechystá. "Riešenie vidíme v pokračujúcej plynofikácii autobusov. Nebudeme takí závislí od extrémnych cien nafty," ubezpečuje.

Aj v susednom Česku sa už ceny pohonných hmôt začali dvíhať. V októbri zdražel benzín o 50 halierov a nafta o korunu. Benzín sa u našich západných susedov predáva v priemere za 27,52 Kč (asi 35 Sk) a nafta za 26,18 Kč (33,40 Sk). Českí analytici predpokladajú, že do konca roka ceny benzínu v ČR prekročia hranicu 30 Kč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu