Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Hľadáte si nový džob? Zistite si vlastnú cenu na trhu práce!

Ak poznáte svoju cenu na trhu práce,  viete presne, akú  sumu si môžete pri „jednaní” o výške  platu vypýtať.
Ak poznáte svoju cenu na trhu práce, viete presne, akú sumu si môžete pri „jednaní” o výške platu vypýtať.

Prax, odborné zručnosti, ale i veľkosť a typ firmy – toto všetko môže ovplyvniť výšku vášho budúceho príjmu. Podľa odborníkov na personalistiku závisí však aj od toho, akí ste na samotnom pohovore priebojní a či si dokážete obhájiť vlastné požiadavky. Svoju cenu môžete zistiť prostredníctvom platových prieskumov alebo od blízkych, ktorí podobnú pozíciu vykonávajú.

Podľa Lucie Burianovej z Profesie.sk môžete pri určovaní svojej ceny na trhu práce vychádzať z analýzy vlastných zručností a dĺžky praxe. „Dôležité je počúvať, za akých podmienok pracujú na takej pozícii známi v rôznych spoločnostiach,“ upozorňuje. „Napríklad mzdy v štátnej sfére sú väčšinou riešené tabuľkovo, ale príjmy v súkromných firmách odrážajú reálnu situáciu na trhu práce,“ hovorí L. Burianová.

Ďalšou možnosťou je získať informácie z verejných prieskumov, ktoré sú prístupné napríklad aj na internete. „Na základe jednotlivých kritérií si vyhľadáte konkrétnu sumu, ktorú si môžete vypýtať,“ mieni Lucia Burianová. Na pohovore buďte aktívni. Ak sa totiž budúcemu šéfovi zapáčite, je ochotný s vami vyjednávať i o vyššej mzde, ako pôvodne ponúkal. „Dá sa to porovnať s dokupovaním výbavy pri kúpe auta. Základný model stojí X, ale model so silnejším motorom a doplnkami, ktoré robia automobil pohodlnejším, bezpečnejším a jednoduchším, stojí Y,“ vraví s úsmevom Pavel Uhrinčať, šéf personálnej agentúry HRman.

Výška mzdy je nutnou podmienkou rozhovoru, tak ako pracovná náplň a podmienky. „Miera ochoty rokovania však môže závisieť od flexibility systému odmeňovania zamestnancov, prípadne od kompetencií človeka, ktorý pohovor vedie,“ uzatvára Uhrinčať.

Záväzky nespomínajte
Pri otázke o výške mesačného príjmu určite nikdy nespomínajte vaše finančné záväzky. „Nemali by ste výšku platu odvodzovať napríklad od hypotéky alebo lízingu. Ak tak rozmýšľate, aspoň sa o tom nahlas nezmieňujte. Potenciálneho zamestnávateľa nemusí táto záležitosť vôbec zaujímať, dokonca na neho môže pôsobiť negatívne,“ upozorňuje na riziko Lucia Burianová z Profesie.sk.

Šanca na viac peňazí

Špecifická pozícia
Zapýtať si viac môžete napríklad i v tom prípade, keď ide o skutočne výnimočnú pozíciu s nedostatkom kandidátov.

Odchod do konkurencie
Prechod ku konkurencii je často preplácaný. Váš nový zamestnávateľ si uvedomuje, že vám musí ponúknuť viac.

Hovorte otvorene
Očakávanú výšku mzdy povedzte na pohovore otvorene. Nečakajte, že druhá strana vie, čo si želáte.

Odhadnite možnosti
Ak budúcemu zamestnávateľovi poviete, že chcete menej, málokto vám dá viac. Na to nezabudnite.

Nebojte sa „vyjednávať“
Ak ste typ človeka, ktorý dokáže „vyjednávať“ a trúfate si zvýšiť svoju cenu, urobte to.

Predložte dôvody
V každom prípade by ste mali vedieť svoju požiadavku zdôvodniť. Spomeňte prax, skúsenosti, chuť vzdelávať sa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu