Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prepúšťanie v textilnom a odevnom priemysle bude zrejme pokračovať

BRATISLAVA - Textilné a odevné podniky na Slovensku v budúcnosti zrejme čaká ďalšie znižovanie počtu pracovníkov. Na úkor prepúšťania zamestnancov by však mala výrazne stúpnuť produktivita práce v odvetví, ktorá v súčasnosti vraj nedosahuje ani polovicu úrovne susedného Česka.

Od roku 1999 do vlaňajška sektor opustilo vyše 11.000 pracovníkov, po krachu troch väčších fabrík tento rok prišlo o prácu ďalších asi 1800 ľudí.

"Myslím si, že subjekty textilného a odevného priemyslu sa budú ďalej zoštíhľovať," povedal dnes ČTK generálny tajomník Asociácie textilného a odevného priemyslu (ATOP) Dušan Gajdúšek počas konferencie o textilnom, kožiarskom a obuvníckom priemysle. Zamestnanosť v odvetví síce klesá, ale sú sektory, ktoré majú oveľa horšie výsledky, dodal.

Textilné a odevné podniky sa v posledných rokoch vyrovnávali hlavne s nízkymi cenami tovaru z Ázie. Keďže značnú časť produkcie exportujú na zahraničné trhy, z tržieb im ukrajuje aj silnejúca slovenská mena. "Takýmto kurzovým vývojom sa stratí asi desať percent hodnoty," poznamenal Gajdúšek. Spevňovanie koruny voči svetovým menám podľa neho ochudobnilo odvetvie za prvý polrok tohto roka o necelých 800 miliónov korún.

Len v tomto roku prišlo o prácu 870 zamestnancov závodov Ozety Neo v Trenčíne a Skalici. Podobný osud postihol prevádzku tejto odevnej firmy v Tornali, v auguste tam prepustili 628 zamestnancov. Problémy sa nevyhli tiež prešovským Odevným závodom Kapitána Nálepku, kde pracovalo 400 ľudí. Prepúšťanie v budúcom roku asi postihne aj v súčasnosti najväčší odevný závod na Slovensku Makyta, dotkne sa však zrejme len nižšieho počtu obslužného personálu.

Podľa Gajdúška slovenský textilný a odevný priemysel doteraz nepostihla recesia takého rozsahu ako napríklad v starých členských krajinách Európskej únie. "Vo vyspelom svete je prepad odvetvia ďaleko vyšší," doplnil s tým, že objem produkcie sektora na Slovensku sa v posledných rokoch stabilizoval medzi 19 až 20 miliardami korún. V pôvodných krajinách únie pritom od konca minulého storočia klesol asi o pätinu.

"Dosť značne sme podcenili prechod od hromadnej k malosériovej výrobe," myslí si o vývoji sektora na Slovensku v uplynulých rokoch riaditeľ Výskumného ústavu textilnej chémie (VÚTCH) Jozef Šesták. Textilný a odevný priemysel potrebuje zvýšiť konkurencieschopnosť, čo sa nezaobíde bez posilnenia výskumu a vývoja, doplnil. Výrobné podniky však podľa neho zatiaľ neprejavujú o tieto aktivity dostatočný záujem. Okrem užšej špecializácie výrobných programov by sa textilky mohli uchytiť tiež na spolupráci s automobilovým priemyslom alebo stavebníctvom.

Podľa Gajdúška v krajine v posledných rokoch podniká zhruba 250 až 260 textilných a odevných firiem. Priemerná mzda v sektore podľa údajov ATOP-u presiahla v polovici tohto roku 12.000 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu