Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Treba sa viazanosti v banke báť? KAM ROZUMNE ULOŽIŤ SVOJE PENIAZE?

Treba sa viazanosti v banke báť? KAM ROZUMNE ULOŽIŤ SVOJE PENIAZE? Zobraziť galériu (2)
Treba sa viazanosti v banke báť? KAM ROZUMNE ULOŽIŤ SVOJE PENIAZE? (Zdroj: postova banka)

Slováci si napriek kríze do bánk uložili za posledný rok o 6 % viac peňazí ako predošlý. Najviac ich dali na klasické „termiňáky“. Stále teda platí to, že sme národ skôr šetrný než zadĺžený a momentálne vraj sporíme ešte viac ako v období pred krízou.

Prečo sa neoplatí držať peniaze doma v pančuche? Kam s úsporami, ak ich chcete investovať s rozumom? Treba sa viazanosti v banke báť? Aj na tieto otázky odpovedala Eva Pavlíková z Poštovej banky, odborníčka na vkladové produkty a účty.

Kam sa oplatí investovať?

Úspory je rozumné rozložiť na viacero produktov. Časť uložte na dlhodobejší termínovaný vklad, časť na neviazaný termínovaný vklad (aby ste mali peniaze aj po ruke). Ak patríte k odvážnejším investorom, môžete časť peňazí investovať do podielových fondov. Tie totiž môžu priniesť vyšší výnos, než vklady v bankách. Na rozdiel od nich  však výnosy v podielových fondoch garantované nie sú.

Hovorí sa, že peniaze v banke nezarobia ani toľko, koľko je úroveň inflácie. Je to pravda?

Je pravda, že inflácia je vyššia ako priemerný ročný úrok na termínovanom vklade. Ak by ste ale nechali peniaze doma, tak by vám inflácia odhryzla oveľa väčší kus z vašich úspor. Peniaze v banke sú skutočne dobre uložené peniaze. Čo sa týka napríklad úročenia na termínovaných vkladoch v bankách, úroková sadzba môže pri viazanosti 2 a viac rokov prevyšovať 3 % ročne. Poštová banka napríklad ponúka na 2-ročnom termínovanom vklade úrok 3,3 % ročne. Ak predsa len chcete "vyhrať" nad infláciou, časť úspor môžete investovať napr. do podielových fondov. Ale iba v tom prípade, že ich nebudete potrebovať dlhší čas, napr. 5 rokov. Vtedy je možné, že ročný výnos prekoná úroveň cenového rastu v krajine.

Je nejaké pravidlo, akú sumu je dobré držať ako "rezervu" a koľko je vhodné investovať na dlhšie obdobie?

Optimálnu rezervu sa spravidla odporúča držať vo výške približne 3 až 5 mesačných platov. Tieto peniaze je dobré mať poruke na neviazanom vklade. Čo sa týka pravidelného sporenia, ideálne je, ak si dokážete z mesačného príjmu odložiť bokom 10-20 %. Ak dokážete ušetriť viac, môžete zainvestovať aj dlhodobejšie, napr. do termínovaných vkladov alebo podielových fondov, ktoré môžu priniesť celkom zaujímavé zhodnotenie.

Podľa čoho sa teda rozhodnúť, kam uložiť nasporené peniaze?

Investovať by ste určite mali do toho, čo poznáte a čomu rozumiete. Zakaždým si zvážte či chcete uložiť peniaze krátkodobo alebo na dlhší čas. Ponúk na trhu je veľa, a preto v každom prípade pozorne porovnávajte a „neskočte“ hneď po prvej. Pre lepší prehľad si môžete pozrieť aktuálne porovnanie úročenia na termínovaných vkladoch vo vybraných najväčších bankách na trhu.

Kam za tradične výhodným úrokom - porovnanie s trhom

Poštová banka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Poštová banka, tabuľka)

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu