Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsko otvorilo Pandorinu skrinku, vypúšťa vodu z Fukušimy do oceánu: Hrozí mutácia živočíchov?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Predstavitelia Číny, Južnej Kórey a rybárskych komunít sú znepokojení správou, že japonská spoločnosť začala vypúšťať rádioaktívnu odpadovú vodu z Fukušimy do oceána. Podľa experta môžu živočíchom hroziť rôzne mutácie. Účinky zatiaľ nedokáže odhadnúť.

Čínske noviny Global Times varovali, že Japonsko by mohlo otvoriť Pandorinu skrinku a vyvolať strach zo skutočnej Godzilly, gigantickej rádioaktívnej jašterice, ktorá sa prvýkrát objavila v japonskej kinematografii v roku 1954. Dôvodom je rádioaktívna odpadová voda z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco) začala vypúšťať do Tichého oceánu. Hoci japonská vláda trvala na tom, že vypúšťanie vody je úplne bezpečné, v Číne, Južnej Kórei a rybárskych komunitách to vyvolalo zúrivý odpor.

Jadrová elektráreň Fukušima
Zobraziť galériu (4)
Jadrová elektráreň Fukušima  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Hodnotenia zahraničných expertov a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu rozhodli, že to bude mať zanedbateľný vplyv na životné prostredie a ľudské zdravie, ale demonštrantom to nezabránilo žiadať úplne zastavenie. V súčasnosti spoločnosť plánuje vypustiť viac ako jeden milión ton znečistenej vody v schéme, ktorá bude trvať 30 alebo 40 rokov. Čína ako odvetu zakázala predaj japonských morských plodov a svojho suseda označila za extrémne sebeckého a nezodpovedného.

Profesor Timothy Mousseau, ktorý 12 rokov skúmal následky jadrovej katastrofy, uviedol, že vedci nemôžu vylúčiť znepokojujúce mutácie u zvierat. „Trícium je rádioaktívny vodík. Zlúčením s kyslíkom vzniká rádioaktívna voda,“ povedal Mousseau pre Daily Star. „V laboratóriu s oveľa vyššími hladinami trícia vidíme genetické poškodenie, vidíme účinky na reprodukciu, účinky na vývoj a na dlhovekosť. Určite existuje potenciál pre všetky negatívne účinky vrátane genetických mutácií. Čo to znamená a aké to bude mať dlhodobé dopady, netušíme. Ale potenciál tu je,“ dodal.

Vo Fukušime začali vypúšťať do oceánu rádioaktívnu vodu
Zobraziť galériu (4)
Vo Fukušime začali vypúšťať do oceánu rádioaktívnu vodu  (Zdroj: TASR)

Čínske ministerstvo zahraničia vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že oceán je spoločným majetkom celého ľudstva a násilné vypúšťanie odpadových vôd z jadrovej elektrárne Fukušima je mimoriadne sebecký a nezodpovedný čin, ktorý ignoruje medzinárodné verejné záujmy. Juhokórejská vláda uviedla, že nemá žiadne vedecké problémy s vypúšťaním odpadových vôd, ale vyzvala na transparentnosť projektu.

Voda sa stala rádioaktívnou po tom, čo bola použitá na chladenie troch jadrových reaktorov, ktoré sa roztopili v jadrovej elektrárni Fukušima Daiichi. K tomuto incidentu došlo v roku 2011, keď oblasť zasiahlo silné cunami a zemetrasenie. Milióny litrov vody boli uskladnené v obrovských vreciach a v roku 2013 japonská vláda začala používať Advanced Liquid Processing System (ALPS) na odfiltrovanie najškodlivejších látok.

Aktivisti počas protestu proti jadrovej energii vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
Aktivisti počas protestu proti jadrovej energii vo Francúzsku  (Zdroj: SITA)

Proces ALPS úspešne odstránil takmer všetky nebezpečné prvky vo vode, ale trícium, čo je rádioaktívny izotop vodíka, je veľmi ťažké a nákladné odstrániť z vody. Úrovne žiarenia vydávaného tríciom sú relatívne nízke a voda obsahujúca tento prvok je často vypúšťaná do svetových oceánov jadrovými elektrárňami po celom svete.

Viac o téme: Jadrová elektráreňRádioaktivitaJaponskoFukušimaGodzilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu