Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Tajný projekt s krycím názvom Manhattan: Takto vznikol prvý atómový reaktor

Enrico Fermi Zobraziť galériu (2)
Enrico Fermi (Zdroj: wikipedia/National Archives and Records Administration/Melvin A. Miller of the Argonne National Laboratory)

CHICAGO - Pred 75 rokmi, 2. decembra 1942, vykonal taliansky vedec Enrico Fermi prvú jadrovú reťazovú reakciu na svete a spustil tak prvý atómový reaktor. Ten bol umiestnený na futbalovom štadióne Chicagskej univerzity Stagg Field a skladal sa z uránu a ako moderátor (spomaľovač) neutrónov bol použitý grafit.

VIDEO Pred 65 rokmi odpálila Británia kópiu bomby, ktorú zvrhli Američania na Nagasaki

Rímský rodák Fermi (narodil sa 29. septembra 1901) sa zaujímal o fyziku už od detstva a v Taliansku sa stal uznávanou vedeckou kapacitou. Už ako 21-ročný získal doktorát z fyziky a v 26-tich rokoch ho zvolili za profesora teoretickej fyziky na univerzite v Ríme.

V roku 1934 vykonal prvé pokusy s ožarovaním látok pomalými neutrónmi a o štyri roky neskôr získal za potvrdenie existencie nových rádioaktívnych prvkov vytvorených neutrónovým ožarovaním a s tým súvisiaci objav jadrových reakcií spôsobených pomalými neutrónmi Nobelovu cenu za fyziku.

Chicagský reaktor
Zobraziť galériu (2)
Chicagský reaktor  (Zdroj: wikipedia/National Archives and Records Administration/Melvin A. Miller of the Argonne National Laboratory)

Pred blížiacou sa vojnou odletel s rodinou do New Yorku a začal pracovať na miestnej Columbijskej univerzite. Tajný projekt, ktorý od júna 1942 niesol krycí názov Manhattan, sa skladal z troch zložiek, ktoré sa dopĺňali navzájom: vedecký výskum, vojenské riadenie a zabezpečenie a priemysel. Súčasťou projektu sa stala aj výstavba prvého reaktora. Reťazová reakcia bola zabezpečená kadmiovými tyčami a ich zasúvaním a vysúvaním, čím sa neutróny pohlcujú.

Reaktor začal pracovať 2. decembra 1942 popoludní. Tepelný výkon chicagského reaktora nebol väčší ako u malých žiaroviek. "Tak to by bolo," povedal vtedy Fermi na konci experimentu, ktorý sa stal vzorom pre atómové elektrárne.

Viac o téme: Enrico FermiReťazová reakciaAtómový reaktor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu