Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desiatky krajín žiadajú, aby Irán objasnil otázky o svojom jadrovom programe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Desiatky krajín žiadajú, aby Irán okamžite objasnil otázky v súvislosti so svojím jadrovým programom a zverejnil aktuálne umiestnenie jadrových materiálov z niekdajších tajných zariadení. Správu sme prevzali z agentúry DPA.

Požiadavka zaznela vo vyhlásení, ktoré v stredu v mene 63 krajín vrátane všetkých členských štátov Európskej únie prečítal dánsky diplomat na zasadnutí Rady guvernérov, dozorného orgánu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. Krajiny tiež požiadali o objasnenie ďalších nejasností týkajúcich sa zásob uránu Iránu.

Kritika Teheránu

"Spoločne zdôrazňujeme naliehavú potrebu objasniť a vyriešiť tieto otázky spôsobom, ktorý bude pre MAAE uspokojivý," uviedli štáty v spoločnom vyhlásení. Kritizovali tiež Teherán za to, že niektorým inšpektorom MAAE odmietol vydať víza. Irán sa v roku 2015 zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program, čo viedlo k rušeniu západných sankcií. Cieľom dohody bolo zabrániť výrobe jadrových zbraní v Iránskej islamskej republike. Po tom, čo sa Spojené štáty v roku 2018 za vlády vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa jednostranne stiahli z dohody, Teherán zareagoval

Viac o téme: Jadrový programŽiadosťOtázkyIránProgram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu