Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsko začalo druhú fázu vypúšťania upravenej odpadovej vody z Fukušimy

meranie radiácie
meranie radiácie (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonsko vo štvrtok začalo druhú fázu vypúšťania upravenej odpadovej rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. S odvolaním sa na spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, o tom informovala agentúra AFP. Podľa agentúry Jonhap by druhá fáza vypúšťania mala pokračovať do 23. októbra.

Japonské médiá odhadujú, že vypustených bude 7800 ton vody, čo je takmer rovnaký objem ako v prvej fáze, ktorá sa uskutočnila v čase od 24. augusta do 11. septembra. Denne by sa teraz do mora malo dostať 460 ton vody. Japonsko uvádza, že z odpadovej vody odfiltrovali všetky rádioaktívne prvky okrem trícia. Jeho úrovne sú však v bezpečných medziach a nižšie oproti tým, ktoré vypúšťajú jadrové elektrárne v bežnej prevádzke po celom svete.

Proces vyvoláva kritiku

Zámer Japonska vypustiť túto vodu do oceána schválila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Napriek tomu tento proces vyvoláva kritiku nielen v Japonsku, ale i v susedných krajinách. Prevádzkovateľ elektrárne TEPCO i japonská vláda tvrdia, že likvidácia upravenej kontaminovanej vody je nevyhnutná, napríklad pre obmedzenie nebezpečenstva nekontrolovaného úniku pri ďalšom zemetrasení či cunami.

Vypúšťanie vody sa začalo takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami. Kontaminovaná voda je v areáli elektrárne uskladnená v asi tisíc nádržiach. Voda je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu sa zriedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Celý proces vypúšťania má trvať desiatky rokov.

Viac o téme: Odpadová vodaVypúšťanieJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu