Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pracovníkovi Fukušimy zistili vo vzorkách z nosa vysokú úroveň radiácie

meranie radiácie
meranie radiácie (Zdroj: SITA)

TOKIO - Pracovníkovi jadrovej elektrárne Fukušima v Japonsku zistili vo vzorkách odobratých z nosa vysokú úroveň radiácie. Vo štvrtok to uviedla spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje.Informuje agentúra AFP.

TEPCO informovalo, že pracovník sa mohol dostať do kontaktu s rádioaktívnym materiálom, keď si v pondelok po skončení práce zložil celotvárovú masku. Neutrpel pri tom žiadne zranenia a pri vyšetrení sa nepreukázala kontaminácia vnútorných orgánov. Celková analýza však bude k dispozícii až na budúci mesiac.

archívne video

Pohľad do Fukušimy

Ide už o druhý podobný incident v priebehu troch mesiacov. Štyria pracovníci Fukušimy boli v októbri vystavení prúdu vody obsahujúcej rádioaktívny materiál, pričom dvoch z nich následne preventívne hospitalizovali. Mladšiemu z nich zistili ožiarenie po celom tele s výnimkou tváre, u staršieho sa zistilo ožiarenie v oblasti žalúdka.

Incidenty poukazujú na nebezpečenstvá

Podľa AFP tieto incidenty poukazujú na nebezpečenstvá, ktorým je Japonsko vystavené, keď z prevádzky vyraďuje elektráreň, ktorú v roku 2011 po zemetrasení zaplavila vlna cunami. V dôsledku toho došlo k najzávažnejšej jadrovej havárii na svete od jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyli z roku 1986.

TEPCO od konca augusta vypúšťa vyčistenú rádioaktívnu vodu z elektrárne do oceánu. Podľa Japonska je vypúšťanie vody bezpečné a tento názor podporuje aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Tento krok však spôsobil kritiku zo strany Číny a Ruska, ktoré v obave o zdravie svojho obyvateľstva zakázali dovoz rýb a morských plodov z Japonska.

Viac o téme: ElektráreňVzorkyRadiáciaFukušimaTEPCO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu