Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trápi vás choroba, ale nemáte COVID-19? Možno ste sa nakazili týmto vírusom

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: gettyimages.com)

CONNECTICUT - Aj keď je pandémia koronavírusu už podľa Svetovej zdravotníckej organizácie za nami, neznamená to, že sme sa úplne zbavili vírusov. Experti najnovšie navrhujú, že ak ste sa počas posledných týždňov cítili byť chorí, no nebol to COVID-19, môže to byť iný vírus. Prezradili, kedy sa vyskytuje najčastejšie a na čo si dať pozor.

Počet ochorení, ako sú chrípka a respiračný syncyciálny vírus (RSV), počas vrcholiacej pandémie koronavírusu klesol. Vírusy sa však opäť šíria. Kým počty prípadov RSV a norovírusu opäť rastú, objavil sa ďalší vírus, ktorý tento rok nakazil viac ľudí ako zvyčajne. To môže vysvetľovať, prečo boli mnohí chorí, no testovanie na COVID-19 alebo iné známejšie vírusy bolo negatívne. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa prípady ľudského metapneumovírusu (alebo HMPV) minulú zimu zvýšili na vyššiu ako normálnu úroveň, pričom vrchol nastal v polovici marca. 

Trápi vás choroba, ale
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ochorenie súvisí geneticky s RSV, s ktorým sú ľudia pravdepodobne viac oboznámení. Je to to, čo nazývame RNA vírus. Spôsobuje najmä respiračné ochorenie podobné iným respiračným vírusom," povedal pre Huff Post šéf divízie infekčných chorôb v nemocnici Houston Methodist Hospital Cesar Arias. 

V dňoch pred pandémiou odborníci považovali sedempercentnú mieru pozitivity na HMPV za normálnu. V polovici marca tohto roka však bola miera pozitivity až jedenásťpercentná. "To naznačuje, že z pohľadu ľudského metapneumovírus máme za sebou určite oveľa horší rok ako predtým," vysvetlil infektológ Scott Roberts z Yale School of Medicine v Connecticute.

Príznaky podobné chrípke

U väčšiny ľudí sa symptómy HMPV zhodujú s bežnými sezónnymi vírusmi prechladnutia. Upchatý nos, bolesť hrdla, kašeľ, horúčka a niekedy aj sipot patria medzi hlásené symptómy, pričom laryngitída a bronchitída sa podľa Ariasa vyskytujú v ojedinelých prípadoch. Príznaky sa u detí a dospelých líšia. 

Trápi vás choroba, ale
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockhphotos.com)

U väčšiny ľudí príznaky prejdú za niekoľko dní. Ale u niektorých, ako pri RSV a COVID-19, môžu nastať komplikácie. "Existuje podskupina populácie, ktorá vírus neznáša príliš dobre. Ide o imunokompromitovaných ľudí, teda veľmi mladých, veľmi starých a potom tých s oslabeným imunitným systémom," povedal Roberts. Ľudia s astmou, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, rakovinou a tí, ktorí užívajú imunosupresívne lieky, sú tiež vystavení vyššiemu riziku. Znepokojivým príznakom akejkoľvek respiračnej vírusovej infekcie je, keď sa zmení z infekcie horných dýchacích ciest na infekciu dolných dýchacích ciest. Ľudia pociťujú dýchavičnosť a v závažných prípadoch musia prísť do nemocnice na kyslíkovú terapiu. Vo všeobecnosti však k takýmto prípadom dochádza len zriedkavo.

HMPV sa šíri kašľom, kýchaním a dotykom

Podobne ako COVID-19 a iné respiračné ochorenia, aj HMPV sa šíri prostredníctvom sekrétov z kašľa a kýchania. Šíri sa aj dotykom bez toho, aby vírus prišiel do priameho kontaktu s nosom či ústami, čo ho trochu odlišuje od koronavírusu. Umývanie rúk je preto veľmi dôležité. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať úzkemu kontaktu s chorými ľuďmi a v prípade potreby nosiť rúška. Dôležité je tiež vedieť, že vírus prevláda najmä v zime a na jar. To však neznamená, že šanca nakazenia sa v lete je nulová.

Trápi vás choroba, ale
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Správanie sa vírusov sa v dôsledku pandémie mení

Existuje množstvo špekulácií o tom, do akej miery pandémia covidu vplýva na ostatné vírusy. Presný rozsah doposiaľ nie je známy. Časť toho odráža roky stratenej imunity v dôsledku covidu, kedy všetky zásahy v oblasti verejného zdravia fungovali, keď ľudia, konkrétne deti, neboli roky vystavené vírusom. Takže deti teraz často ochorejú hromadne. Nosenie rúšok a izolácia tiež znížili šírenie týchto bežných vírusov. V súčasnosti ale dochádza k menšiemu oživeniu iných vírusov, ktoré cirkulujú oveľa viac. Je preto dôležité, aby sme ich sledovali počas budúcich sezón.

Viac o téme: VírusPandémiaKoronavírusCOVID-19HMPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu