Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec jednej vakcíny proti covidu: Firma Johnson & Johnson ukončila podávanie vakcíny, milióny dávok musia zlikvidovať!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis, Gettyimages.com)

NEW YORK - Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv zrušil povolenie pre jednu konkrétnu vakcínu proti covidu. Urobil tak na základe šíriacej sa paniky a obavám z extrémne vzácnej poruchy zrážanlivosti krvi, ale aj kvôli škandálu dodávateľa a kontaminácii používaných vakcín spoločnosti Johnson & Johnson.

O zrušení informoval vrchný regulátor FDA pre vakcíny Peter Marks pomocou dopisu, v ktorom uviedol, že úrad ruší povolenie k používaniu očkovacej látky od firmy Johnson & Johnson. V úvode dopisu uviedol, že k zrušeniu povolenia došlo na základe podnetu od farmaceutickej spoločnosti.

Vyzývame, aby parlament prestať prijímať nekompetentné a populistické legislatívne zmeny, odkazuje prezidentka KOZ SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Koniec vývoja jednej vakcíny, ostatné zlikvidujú

Spoločnosť Johnson & Johnson sa rozhodla, že nebude vakcínu aktualizovať s ohľadom na subvarianty. Vakcína tak v USA už nie je dostupná od 07. mája 2023. Podľa dostupných informácií bolo vyrobených 31,5 milióna dávok vakcíny, podaných bolo približne 19 miliónov a zostatkových 12,5 milióna dávok tak bude zlikvidovaných, informoval web arstechnica.

Obavy z poruchy zrážanlivosti krvi narastali

Začiatok ukončenie podávania tejto vakcíny odborníci prikladajú aj obavám z extrémne vzácnej poruchy zrážanlivosti krvi, ktorá bola zaznamenaná u vakcíny AstraZeneca. FDA na základe týchto obáv 13. marca 2021 pozastavila podávanie vakcíny Johnson & Johnson. Obe vakcíny boli založené na adenovírusovom vektore, pričom AstraZeneca povolenie k používaniu v Amerike ani nikdy nezískala. Aj keď pozastavenie podávania vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson trvalo iba 11 dní, dopyt po vakcíne sa výrazne znížil. Nedôveru vo vakcínu spôsobil aj škandál s dodávateľom Emergent BioSolutions, ktorý musel zničiť desiatky miliónov dávok kvôli problémom s kvalitou a kontamináciou vakcín.

Súčasný subvariant dostáva prednosť

Ukončenie podávania vakcíny spoločnosť oznámila krátko pred zahájením vývoja nových monovalentných vakcín, ktoré by mali byť zamerané na líniu XBB, teda najnovší variant omikronu, ktorý aktuálne dominuje. Na túto skutočnosť upozornila WHO, ktorá odporučila, aby výrobcovia uprednostnili monovalentné vakcíny a subvariant omikronu, pretože vakcína proti pôvodnému kmeňu koronavírusu nezvyšuje ochranu proti súčasnému variantu.

Viac o téme: VakcínaAmerikaKoronavírusCovidJohnson and Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu