Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Viete, ktorá krajina má najviac časových pásiem? Poriadne vás prekvapí, nemáte šancu to uhádnuť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Aj keď sa môže zdať, že krajinou s najväčším počtom časových pásiem je Rusko, Kanada, USA alebo Čína, nie je to tak. V skutočnosti ide o známy európsky štát. Dôvodom je jeho história, kolonializmus a globálny rozsah. Časové pásma ovplyvňujú rôzne kultúrne, politické a geografické dôvody.

Pri otázke, ktorá krajina má najviac časových pásiem, vám možno napadnú tie s najväčšou rozlohou. To ale nie je správne. Namiesto toho je lepšie premýšľať o tejto otázke z hľadiska histórie, kolonializmu a globálneho rozsahu, než z hľadiska samotnej pevniny. Krajinou s najväčším počtom časových pásiem je prekvapivo Francúzsko s dvanástimi (trinásť vrátane jeho územia v Antarktíde) časovými zónami, informuje Guinnessova kniha rekordov. Toto vysoké číslo je primárne spôsobené rôznymi územiami na celom svete, ktorým Francúzsko stále vládne, od Francúzskej Polynézie a ostrovov v Karibiku až po ostrovy v Indickom oceáne a západnom Pacifiku. A toto sú jeho jednotlivé časové pásma: 

  • UTC-10:00: väčšina Francúzskej Polynézie
  • UTC-09:30: Markézske ostrovy
  • UTC-09:00: Gambierove ostrovy
  • UTC-08:00: Clippertonov ostrov
  • UTC-04:00 (AST): Guadeloupe, Martinik, Svätý Bartolomej, Svätý Martin
  • UTC-03:00 (PMST): Francúzska Guyana, Saint Pierre a Miquelon
  • UTC+01:00 (SEČ): kontinentálne Francúzsko
  • UTC+03:00:Mayotte, ostrovy v Indickom oceáne
  • UTC+04:00: Réunion, Crozetove ostrovy
  • UTC+05:00: Kerguelenove ostrovy, Saint Paul a Amsterdamské ostrovy
  • UTC+11:00: Nová Kaledónia
  • UTC+12:00: Wallis a Futuna

Myšlienkou geografických časových pásiem je rozdeliť zemeguľu na 24 častí - jedna časť je rovná jednej hodine dňa, pričom každá časť zodpovedá pätnástim stupňom. V praxi je to však komplikovanejšie. Je to preto, že miesta sa nezhodujú na časovom pásme striktne na základe pozdĺžnych čiar na mape, ale aj na základe rôznych kultúrnych, politických a geografických dôvodov.

Viete, ktorá krajina má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré krajiny majú aj časové pásmo, ktoré je od väčšiny miest vzdialené len polhodinu. Nepál je možno najpodivnejší zo všetkých, pretože je pätnásť minút mimo synchronizáciu s väčšinou sveta. Výsledkom je, že svet má v súčasnosti 38 pozorovaných časových pásiem, nie 24. Väčšina štátov má jedno časové pásmo, približne 23 má dve alebo viac časových pásiem. Rusko a USA majú jedenásť časových pásiem, nasledujú Antarktída, Austrália a Spojené kráľovstvo s deviatimi časovými pásmami, potom Kanada so šiestimi. 

Viete, ktorá krajina má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď Čína pokrýva takmer päť geografických časových pásiem, používa pre celú krajinu iba jedno, a to Pekingský čas. Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang na severozápade krajiny niekedy prechádza miestnym "časom Sin-ťiang", ktorý je o dve hodiny pozadu. India má tiež jediné časové pásmo napriek svojej obrovskej rozlohe a kolosálnej populácii.

Viac o téme: Časové pásmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu