Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevratný objav vedcov o COVIDE-19: Už vedia, prečo niektorí ľudia majú vážny priebeh a iní, naopak, žiadne príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálski vedci sa postarali o neuveriteľný objav, ktorý by mohol vysvetliť, prečo niektorí z nás ochorejú či dokonca zomrú na COVID-19, zatiaľ čo iní sú v poriadku. Môže za to proteín v tele, ktorý viaže vírusy. Vďaka týmto zisteniam svitá na lepšie časy aj pre ľudí s pľúcnou fibrózou.

Najnovšie odhalenie by mohlo vysvetliť záhadu choroby, ktorá našu populáciu trápi posledné tri roky, a to prečo niektorí ľudia trpia ťažkým priebehom covidu alebo ho dokonca neprežijú, zatiaľ čo iní nemajú žiadne príznaky. Vedci z Univerzity v Sydney objavili v pľúcach proteín, ktorý blokuje infekciu  vírusu SARS-CoV-2 a tvorí prirodzenú ochrannú bariéru v ľudskom tele. 

Prirodzene sa vyskytujúci proteín LRRC15 funguje tak, že sa naviaže na vírus, čím zabráni jeho časticiam vo väzbe na zraniteľnejšie bunky a zároveň zníži možnosť infekcie. Štúdia vedená profesorom Gregom Neelym zistila, že tento nový receptor pôsobí tak, že sa viaže na vírus a sekvestruje ho, čo znižuje infekciu. "Pre mňa ako pre imunológa je šialene zaujímavá skutočnosť, že existuje prirodzený imunitný receptor, o ktorom sme nevedeli, ktorý vystiela naše pľúca a blokuje a kontroluje vírusy. Teraz môžeme použiť tento nový receptor pri tvorbe široko pôsobiacich liekov, ktoré môžu blokovať vírusovú infekciu alebo dokonca potlačiť pľúcnu fibrózu."

Prevratný objav vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako to funguje?

Koronavírus infikuje ľudí pomocou spike proteínu, ktorý sa pripojí k špecifickému receptoru v našich bunkách. Primárne používa proteín nazývaný receptor enzýmu konvertujúceho angiotenzín 2 (ACE2) na vytvorenie ľudských buniek. Pľúcne bunky majú vysoké hladiny ACE2 receptorov, preto SARS-CoV-2 často spôsobuje vážne problémy v tomto orgáne. Rovnako ako AEC2 aj LRRC15 je receptor pre covid, čo znamená, že vírus sa naň môže viazať. Ale na rozdiel od ACE2 LRRC15 nepodporuje infekciu. Môže sa však prilepiť na vírus a znehybniť ho. Výskumníci sa domnievajú, že pacienti, ktorí zomreli na covid, neprodukovali dostatok proteínu alebo ho produkovali príliš neskoro na to, aby sa zmenil. "Myslíme si, že funguje trochu ako suchý zips v tom, že sa prilepí na hrot vírusu a potom ho odtiahne od cieľových typov buniek," povedal ďalší výskumník Lipin Loo. Štúdia bola zverejnená v časopise PLOS Biology

Viac o téme: ProteínPľúcna fibrózaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu