Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká misia NASA: Ľudstvo sa vracia na MESIAC! Unikátne zábery z veľkolepých príprav

Na snímke nosná raketa Artemis amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s kozmickou loďou Orion v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride 17. augusta 2022. Zobraziť galériu (3)
Na snímke nosná raketa Artemis amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s kozmickou loďou Orion v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride 17. augusta 2022. (Zdroj: TASR/AP Photo/Terry Renna)

WASHINGTON - Americká vesmírna agentúra NASA oznámila, že jej nová megaraketa SLS (Space Launch System) s bezpilotnou kapsulou Orion má po prvý raz letieť na Mesiac v rámci misie Artemis I. Štart takmer 100 metrov vysokej rakety je naplánovaný na pondelok. Už v decembri uplynie 50 rokov od misie Apollo 17, keď sa na Mesiaci naposledy prechádzal človek. Ľudstvo tak bude opäť o krok bližšie k tomu, aby opäť po ňom vykročilo.

Pomenovanie programu súvisí s gréckou mytológiou: Artemis bola dvojča boha Apollóna a bohyňa Mesiaca. "Všetkým z nás, ktorí hľadíme hore na Mesiac, snívame o dni, keď sa ľudstvo vráti na mesačný povrch – ľudia, sme tu! Ideme späť. A táto cesta, naša cesta, sa začína s Artemis I," povedal administrátor NASA Bill Nelson pre BBC.

"Prvý štart s posádkou (v rámci) Artemis II je o dva roky, v roku 2024. Dúfame, že prvé pristátie (na Mesiaci) bude v roku 2025," priblížil Nelson.

Táto kombinácia fotografií zobrazuje raketu Saturn V s kozmickou loďou Apollo 12 na palube na štartovacej rampe v Kennedyho vesmírnom stredisku v roku 1969, vľavo. Vpravo je nová mesačná raketa NASA pre program Artemis s kozmickou loďou Orion na vrchole v Kennedyho vesmírnom stredisku na Cape Canaveral na Floride 18. marca 2022.
Zobraziť galériu (3)
Táto kombinácia fotografií zobrazuje raketu Saturn V s kozmickou loďou Apollo 12 na palube na štartovacej rampe v Kennedyho vesmírnom stredisku v roku 1969, vľavo. Vpravo je nová mesačná raketa NASA pre program Artemis s kozmickou loďou Orion na vrchole v Kennedyho vesmírnom stredisku na Cape Canaveral na Floride 18. marca 2022.  (Zdroj: SITA/AP)

Návrat na Mesiac má byť súčasťou prípravy pilotovaného letu na Mars po roku 2030. Nosná raketa SLS bude mať o 15 percent väčší ťah ako raketa Saturn V z projektu Apollo. Dodatočný výkon umožní nielen vyslať astronautov ďalej od obežnej dráhy Zeme, ale tiež niesť väčší náklad. Kozmická loď Orion je preto zhruba o meter väčšia ako veliteľské moduly zo 70. rokov.

Po nepilotovanej prvej fáze programu Artemis loď Orion v druhej fáze obletí Mesiac s ľudskou posádkou, v tretej fáze sa astronauti dostanú na stanicu Lunar Gateway na obežnej dráhe Mesiaca a neskôr ľudská posádka znovu zosadne na mesačný povrch. Jej súčasťou by mala byť prvýkrát aj žena.

Kľúčovým partnerom misie je Európa, ktorá vyvinula pohonný modul pre Orion. "Na tomto príspevku Európskej vesmírnej agentúry pracuje viac ako desať krajín v Európe. Je to pre nás nesmierne dôležitý moment. Európsky servisný modul nie je len náklad, nie je to len časť vybavenia – je to skutočne kritický prvok, pretože Orion sa bez nás nemôže dostať na Mesiac," vysvetlil Sean Cleaver zo spoločnosti Airbus.

Veľká misia NASA: Ľudstvo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Terry Renna)

Zatiaľ čo NASA sa venuje vývoju SLS, Elon Musk vo svojom výskumnom a vývojovom zariadení v Texase pripravuje ešte väčšiu raketu. Jeho Starship je navrhovaná na viacnásobné použitie, čo má zlacniť prevádzku. Úrad generálneho inšpektora, ktorý kontroluje programy NASA, v nedávnom hodnotení uviedol, že prvé štyri misie SLS by mali stáť asi štyri miliardy dolárov, čo označil za "neudržateľnú" sumu.

Viac o téme: MisiaMesiacNASAOrionArtemis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu