Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NASA varuje: Blíži sa ku nám hotová apokalypsa! Zmätok, problémy s rádiovým signálom, hrozba aj pre kozmické lode

(Zdroj: SITA/AP)

FLORIDA - Silné erupcie Slnka boli spozorované už v nedeľu, 2. októbra. Tieto erupcie by však mohli viesť k mnohým komplikáciám pre ľudstvo. Začínajúc ovplyvnením rádiových signálov, elektrických rozvodových sietí a navigačných systémov až po riziká pre astronautov a kozmické lode.

Posledná zaznamenaná erupcia však nemusí byť jediná, očakáva sa, že v najbližších dňoch by ich mohlo byť hneď niekoľko. Je to preto, že „veľká komplexná oblasť“ Slnka je teraz otočená smerom k Zemi, informuje the Sun.

Slnečné erupcie sú intenzívne výbuchy energie, ktoré vychádzajú z prchavej atmosféry Slnka. Prvá erupcia bola označená ako X1, čo je najsilnejšia možná trieda vzplanutia, ale je potrebné podotknúť, že číslo 1 je najnižšie možné vzplanutie na dosiahnutie tejto klasifikácie.

Slnečné erupcie sleduje kozmická loď Solar Dynamics Observatory. Monitoruje slnko, sleduje takého erupcie a dokáže vyhotoviť aj snímky. Posledný snímok zaznamenali v nedeľu o 16:25 východného času. Podľa NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru) to viedlo k výpadkom rádiových signálov a pridal sa k nemu aj slnečný vietor, ktorý môže spôsobiť problémy s elektrickou sieťou a ťažkosti satelitom. "Kozmické počasie môže byť po väčšinu zvyšku týždňa naďalej nestabilné", uviedla spoločnosť.

Silné slnečné erupcie boli zaznamenané už v minulosti. V roku 1989 vystrelila silná slnečná erupcia na Zem toľko elektricky nabitých častíc, že ​​kanadská provincia Quebec na deväť hodín stratila energiu. Očakáva sa, že tieto udalosti vyvrcholia okolo roku 2025 a dúfa sa, že kozmická loď NASA Solar Orbiter ich bude všetky pozorovať, pretože má za cieľ letieť do vzdialenosti 26 miliónov míľ od Slnka.

Viac o téme: NASASlnečná erupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu