Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z tohto nápadu sa chytíte za hlavu: Farmári na Novom Zélande majú platiť za zvieracie... TO myslia vážne?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Nový Zéland sa opätovne zameriava na poľnohospodárske emisie. Tamojšia vláda ich chce spoplatniť. Je to totiž jeden z najväčších zdrojov skleníkových plynov. Spôsobuje ho grganie oviec a hovädzieho dobytka, ale aj skladovanie hnoja a hnojovice. Pri nich sa tvorí metán a amoniak.

Ako informuje agentúra Reuters, na Novom Zélande žije päť miliónov ľudí, ale oviec je až 26 miliónov a hovädzieho dobytka až 10 miliónov. V prípade, že sa nový zákon schváli, Nový Zéland by bol vôbec prvou krajinou, ktorá zaviedla takéto poplatky za emisie hospodárskych zvierat.

Emisie poľnohospodárstva doteraz neboli zaradené v systéme obchodovania s emisiami. A to aj napriek tomu, že zahŕňajú až polovicu všetkých emisií skleníkových plynov v krajine, píše Reuters. Vláda v minulosti sľúbila, že eliminuje globálne otepľovanie. A je to práve chov dobytka, ktorý sa významne podieľa na zvyšovaní skleníkového efektu. Tým sa otepľuje aj zemská atmosféra.

Vláda a zástupcovia poľnohospodárov zostavili návrh plánu, podľa ktorého budú farmári musieť zaplatiť za plynové emisie (biogénny metán). Malo by sa tak stať od roku 2025. V tomto samostatnom hospodárskom systéme obchodovania s emisiami sa budú ceny poľnohospodárskeho plynu s krátkou a dlhou životnosťou oceňovať oddelene. Na výpočet objemu sa použije rovnaké meradlo.

Z tohto nápadu sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Minister pre zmenu klímy James Shaw k tomu povedal: „Musíme znížiť množstvo metánu, ktoré vypúšťame do atmosféry. Efektívny systém oceňovania emisií pre poľnohospodárstvo bude hrať kľúčovú úlohu v tom, ako to dosiahneme."

A ako by mali farmári znížiť emisie? Napríklad zmenou kŕmnych doplnkov, ale aj znižovaním počtu hospodárskych zvierat. Možnosťou je tiež obmedzenie používania hnojív, pretože pri skladovaní hnoja a hnojovice sa takisto tvoria plyny metán a amoniak.

Viac o téme: EmisiePoplatkyOtepľovanieNový ZélandSkleníkové plynyHospodárske zvieratá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu