Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Znepokojujúce zistenie: Po hospitalizácii kvôli COVID-19 ľudia toľkoto strácajú zo svojho IQ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

CAMBRIDGE - Ľudia hospitalizovaní s covidom môžu stratiť až desať bodov zo svojho IQ. To zodpovedá prirodzenému poklesu kognitívnych schopností, ku ktorému dochádza u ľudí po päťdesiatke. Odborníci to zistili na základe analýzy hospitalizovaných pacientov. Profesor medicíny uviedol, že množstvo ľudí s ťažkým priebehom covidu-19 pritom hospitalizovaných nebolo.

COVID-19 môže spôsobiť trvalé kognitívne a duševné problémy, vrátane mozgovej hmly, únavy  posttraumatickej stresovej poruchy. Aby vedci z Univerzity Cambridge lepšie pochopili rozsah tohto problému, analyzovali 46 ľudí, ktorí boli hospitalizovaní v dôsledku nákazy v období od marca do júla 2020. 

Účastníci podstúpili kognitívne testy v priemere šesť mesiacov po počiatočnom ochorení. Tieto výsledky potom experti porovnali s výsledkami viac ako 66 000 ľudí z bežnej populácie. Tí, ktorí boli hospitalizovaní s covidom, dosiahli horšie výsledky v testoch verbálneho analogického uvažovania, ktoré hodnotia schopnosť jednotlivca rozpoznať vzťahy medzi myšlienkami a myslieť metodicky. Hospitalizovaní pacienti tiež zaznamenali nižšie rýchlosti spracovania informácií. 

Predchádzajúce štúdie naznačujú, že glukóza je po prekonaní COVID-19 menej efektívne využívaná časťou mozgu zodpovednou za pozornosť, komplexné riešenie problémov a pamäť po prekonaní. To znamená, že ľudia hospitalizovaní s COVID-19 môžu stratiť desať bodov IQ, čo zodpovedá prirodzenému poklesu kognitívnych schopností u ľudí medzi 50. a 70. rokom života. Skóre a reakčná rýchlosť sa časom zlepšovali, akékoľvek zotavenie bolo ale postupné. 

Znepokojujúce zistenie: Po hospitalizácii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto kognitívne poškodenie má podľa výskumníkov pravdepodobne viacero príčin. Jednou z nich je nedostatočný prísun krvi do mozgu, upchatie krvných ciev a mikroskopické krvácanie spôsobeného vírusom SARS-CoV-2, ako aj poškodenia spôsobené nadmerne aktívnym imunitným systémom. "Iba v Anglicku skončilo približne 40 000 ľudí kvôli covidu na jednotke intenzívnej starostlivosti a mnohí ďalší boli veľmi chorí, no neboli prijatí do nemocnice. To znamená, že existuje veľké množstvo ľudí, ktorí majú problémy s kognitívnymi funkciami aj po mnohých mesiacoch od prekonania ochorenia," uviedol profesor medicíny Adam Hampshire z Imperial College London. 

Viac o téme: IQKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu