Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vo svete zomrelo v dôsledku pandémie 15 miliónov ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Približne 14,9 milióna ľudí zomrelo vo svete v priamej alebo nepriamej súvislosti s pandémiou koronavírusu v rokoch 2020 a 2021. Uvedené číslo zahŕňa tých, ktorí podľahli priamo ochoreniu COVID-19, ale aj tých, ktorí zomreli na iné choroby či úrazy v dôsledku obmedzenej zdravotnej starostlivosti a lockdownov. Vo štvrtok o tom v stanovisku informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Na samotný koronavírus alebo s ním zomrelo vo svete už viac ako 6,2 milióna osôb, uviedla WHO s odvolaním sa na dáta, ktoré jej poslali členské krajiny. WHO okrem toho vyzvala na investície do zdravotnej starostlivosti, aby sa už nezopakovalo to, že pre pandémiu sa odkladala život zachraňujúca liečba. "Tieto údaje nepoukazujú len na pandémiu, ale aj na potrebu posilnenia systému zdravotnej starostlivosti vrátane zdravotníckych informačných systémov," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Americký Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia dospel k podobným číslam ako WHO, celkový počet obetí pandémie odhadol na 15,4 milióna. Odborníci z WHO však pripomenuli, že počas pandémie sa predišlo mnohým úmrtiam, hlavne v dôsledku dopravných nehôd či úrazov na pracovisku, keďže ľudia boli počas lockdownov doma. Na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií doteraz podľahlo koronavírusu takmer 20.000 osôb.

Viac o téme: SvetObetePandémiaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu