Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nádherné VIDEO z Muránskej planiny: Fotopasca zachytila niečo, čo zo Slovenska už takmer vymizlo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/WWF Slovakia, Jakub Korytiak)

MURÁNSKA PLANINA - Krásne video sa podarilo nakrútiť vďaka fotopasci umiestnenej v Muránskej planine na strednom Slovensku. Zachytáva rysiu rodinku, ako si to namierila cez popadané stromy hlbšie do lesa.

Mimovládna organizácia WWF Slovakia zverejnila na serveri Youtube čarovné video zachytávajúce rodinku rysa s mladými, ako bezstarostne behajú po lese v Národnom parku Muránska planina. Stalo sa tak pri príležitosti prebiehajúcej kampane za záchranu rysa ostrovida. 

WWF upozorňuje, že rys bol na Slovensku už takmer vyhubený. V našej prírode žije už len dvesto až tristo jedincov. Rysa ohrozujú najmä pytliactvo, strata vhodného prostredia, doprava a rozdeľovanie prírodných území na stále menšie časti, ktoré od seba oddeľujú cesty, diaľnice a ľudské obydlia. 

Nádherné VIDEO z Muránskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Rys je najväčšia voľne žijúca mačkovitá šelma v Európe. Vyskytuje sa v strednej a severovýchodnej Európe, na Sibíri a v malej časti severnej Ázie. Živí sa malými či slabými kopytníkmi. Má výborný zrak, svoju korisť na desiatky metrov, tú väčšiu dokonca na až na pol kilometra. 

Viac o téme: RysWWFMuránska planina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu