Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci použili dešifrovaciu techniku z druhej svetovej vojny, narazili vďaka tomu na unikátny objav

Enigma Zobraziť galériu (4)
Enigma (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Na svete sa vyskytuje približne 73-tisíc stromov, pričom viac ako 9-tisíc z nich nebolo zatiaľ vedecky zdokumentovaných. Vyplýva to z nového globálneho odhadu, na ktorom spolupracovali výskumníci z celého sveta. Použili pri tom britské dešifrovacie techniky z druhej svetovej vojny, informoval denník The Guardian.

Vedci z 90 krajín sveta zhromaždili informácie o 38 miliónoch stromov. V niektorých prípadoch museli dokonca stanovať v odľahlých oblastiach, aby sa k stromom vôbec dostali. Podľa výskumu sa na svete nachádza o 14 percent viac druhov stromov, ako sa pôvodne predpokladalo. Väčšina z nich sa nachádza v tropických dažďových pralesoch, ktorých je na planéte vplyvom odlesňovania a zmene klímy stále menej. 

Fotil si prírodu na Aljaške, keď zrazu narazil na... Toto je neuveriteľné, aj keď ide o pravé FOTO!

"Zdokumentovať naše lesy je pre celý svet obrovská výzva," uviedol ekológ pôsobiaci na americkej univerzite Purdue a jeden zo spoluautorov štúdie Jingjing Liang. Počítanie druhov stromov prirovnal ku stavebnici, na ktorej sa podieľali výskumníci z rôznych častí sveta. Štúdia bola zverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vedci predpokladajú, že na svete je 9 200 druhov stromov, ktoré neboli doposiaľ zdokumentované. Navyše viac ako 40 percent z nich sa nachádza v Južnej Amerike. Domorodé komunity niektoré z týchto stromov možno poznajú, no v zozname sú stromy aj z takých oblastí, kam ľudská noha ešte nevkročila. 

Les.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Technika z druhej svetovej vojny 

Najväčšou rozmanitosťou sa pýši zrejme Amazonská nížina, kde na jeden hektár pripadá 200 druhov stromov. Predpokladá sa, že je to spôsobené vplyvom teplého podnebia s veľkým počtom zrážok. Na odhad počtu doteraz nezdokumentovaných druhov stromov použili vedci štatistickú techniku, ktorú vytvorili vedci Alan Turing a jeho asistent Irving Good, keď sa počas druhej svetovej vojny snažili prelomiť nemecké rádiové depeše šifrované strojom Enigma. Metóda, ktorú vyvinula Anne Čaová z Taiwanu, pomohla nájsť lokalitu niektorých druhov pomocou dát o pozorovaných vzácnych druhoch. Kód v podstate používa informácie o druhoch, ktoré sú zaznamenané maximálne jeden alebo dva razy. 

Vedci použili dešifrovaciu techniku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: cia)

Myšlienka o zdokumentovaní všetkých druhov stromov na planéte Zem sa zrodila pred desiatimi rokmi, kedy Liang objavil vo svojej zásuvke informácie o stromoch na Aljaške. Nové informácie na neho zapôsobili a povedal si, že ich dostane na internet. Prerástlo to až do takéhoto výskumu. "Ľudia sa mi spočiatku smiali," poznamenal. 

Vedci použili dešifrovaciu techniku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Neexistuje žiadna štúdia o tom, ako sa stromy na Zemi menili v priebehu času. Experti sa ale domnievajú, že mnohým druhom stromov hrozí vyhynutie. Obávajú sa, že zo zemského povrchu vymiznú ešte skôr, ako ich stihnú zdokumentovať. 

Viac o téme: ŠtúdiaLesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu