Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Aljaške vznikajú nové jazerá: Pod ich hladinou bublalo ohavné tajomstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANCHORAGE - Vplyvom topiacich sa ľadovcov vznikajú na Aljaške nové jazerá. Avšak na rozdiel od ostatných nádherných scenérií tohto amerického štátu sa k nim turisti pravdepodobne v dohľadnej dobe nepohrnú, napísal server Twistedsifter.

Jazerá známe ako termokrasové alebo rozmŕzajúce vznikajú, keď večne zmrznutá pôda, teda permafrost, rozmrzne v dôsledku stúpajúcich teplôt, povolí a prepadne sa. Novovzniknutú prepadlinu nakoniec zaplní voda a vytvorí jazero, ktoré sa hemží baktériami vylučujúcimi metán. Ide o silný skleníkový plyn, takže jazerá ďalej podporujú klimatickú krízu, v dôsledku ktorej vznikli. 

Na tieto novovznikajúce jazerá sa zameral projekt amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Arctic Boreal Vulnerability Experiment (ABoVE). Tento projekt skúma vznik termokrasových jazier, aby zistil, ako môžu ovplyvňovať širšie životné prostredie. Jedno z novovzniknutých jazier, Big Trail Lake, na svojom blogu opísala Katey Walterová Anthonyová, ekologička projektu ABoVE. "Pri jazere Big Trail Lake to vyzerá tak, akoby ste úplne prvýkrát otvorili dvierka mrazničky a dali všetko jedlo mikróbom, aby ho rozložili. A tie pri jeho rozkladaní vyvrhujú metán," uviedla Anthonyová. 

Permafrost sa roztápa po celom svete extrémnou rýchlosťou a v jazere Big Trail Lake produkujú baktérie také veľké množstvo plynu, že sú na ňom vidieť bubliny stúpajúce k hladine. Ako sa večne zmrznutá pôda roztápa a baktérie znovu ožívajú, vypúšťajú skleníkové plyny, ktoré sa dostávajú do atmosféry, zadržiavajú teplo a prispievajú k ďalším klimatickým zmenám. Metán je pri zadržiavaní tepla viac ako dvadsaťpäťkrát účinnejší ako oxid uhličitý.

Viac o téme: TajomstvoJazeráAljaškaPermafrost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu