Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci vytvorili matematický model, ktorý pomohol zastaviť šírenie KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOULDER - Vedci prvýkrát využili matematické modelovanie šírenia SARS-CoV-2, vďaka ktorému môžu krajiny po celom svete včas nastaviť vhodné protipandemické opatrenia. Experti veria, že ďalším nákazám sa podarilo zabrániť vďaka spoločenskému odstupu či noseniu rúšok a respirátorov.

Vedci z Univerzity v Colorade publikovali nové poznatky v časopise Emerging Infectious Diseases, ktoré sa prvýkrát zameriavajú na použitie matematického modelovania šírenia SARS-CoV-2. "Jednou z definujúcich charakteristík pandémie ochorenia COVID-19 bola potreba rýchlej reakcie tvárou v tvár nedokonalým a neúplným informáciám. Matematické modely prenosu infekčných chorôb možno v reálnom čase použiť na odhad parametrov, ako je efektívne reprodukčné číslo (Re) či účinnosť súčasných a budúcich intervenčných opatrení," vysvetlili. 

Vedci vytvorili matematický model,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Lewis Joly)

Nový dokument opisuje vývoj takéhoto modelu v úzkej spolupráci s coloradským úradom zdravotníctva a životného prostredia a úradom guvernéra Colorada. Cieľom bolo zamerať sa na vplyv včasných politík na znižovanie sociálnych interakcií a neskôr na vplyv postupného uvoľňovania opatrení. Autori poznamenávajú, že príprava na zaťaženie alebo kapacitné limity nemocničnej jednotky intenzívnej starostlivosti bola kritickým problémom pri rozhodovaní. Experti tak vyvinuli model SEIR (náchylný-exponovaný-infikovaný-obnovený) kalibrovaný na údaje z Colorada a údaje o hospitalizácii. Tím zohľadnil mieru opatrení a tiež analýzu mobility pomocou údajov o polohe mobilného zariadenia. Odhady boli generované takmer v reálnom čase, vo viacerých časových bodoch. Experti v každom časovom okamihu vygenerovali prognózy možného priebehu ohniska nákazy podľa rôznych intervenčných scenárov. 

Vedci vytvorili matematický model,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Firdia Lisnawati))

"Akonáhle sa počet infekcií začal znižovať, prejavil sa záujem o mieru zvýšeného sociálneho kontaktu, ktorý by sa dal tolerovať, keď sa ekonomika znovu otvorí bez toho, aby to viedlo k preplneniu nemocníc," uviedli autori výskumu. Aj keď je analýza špecifická pre Colorado, získané poznatky poukazujú na potrebu lokálne kalibrovaných prenosových modelov, ktoré pomáhajú v pripravenosti a tvorbe politiky v oblasti verejného zdravia, upresnila hlavná autorka štúdie, Andrea Buchwaldová z Colorado School of Public Health. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu