Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ochranári zúria: Princ mal zastreliť najväčšieho medveďa v Európskej únii!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: agentgreen.ro)

BUKUREŠŤ - Lichtenštajnský princ zastrelil pri love údajne najväčšieho medveďa v Rumunsku. Podľa agentúry AFP o tom dnes informovali dve mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou prírody. Prípad vyšetruje rumunská polícia.

"Arthur mal sedemnásť rokov a bol to najväčší známy medveď v Rumunsku a zrejme aj v Európskej únii," uviedol Gabriel Paun z rumunského ekologického spolku Agent Green s odvolaním sa na svedectvo hájnika v stredorumunskej župe Covasna. 

Ochranári usmrtili medvedicu a jedno z jej troch mláďat: Je to fakt smutné, tvrdí aktivista

Lov medveďov je v Rumunsku zakázaný. Princ Emanuel, ktorý žije na rodinnom hrade v Rakúsku, ale dostal výnimku na odstrel agresívnej medvedice podozrivej z vlaňajších útokov na niekoľko poľnohospodárskych usadlostí, oznámilo rakúske Združenie proti továrňam na zvieratá (VGT). Minister životného prostredia Barna Tánczos miestnym médiám potvrdil vydanie povolenia na odstrel, meno držiteľa ale neoznámil. Princ však v marci skolil "samca, ktorý žil uprostred lesa a k okolitým domom sa nikdy nepribližoval", uviedol Paun s tým, že od miestneho poľovného spolku získal plné meno strelca, ktoré znie "Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein". Úrady identitu lovca nezverejnili. "Je jasné, že princ sem neprišiel vyriešiť problém, ktorý trápil dedinčanov, ale aby zabil medveďa a získal najväčšiu trofej, ktorú si môže zavesiť na stenu," uviedol aktivista.

"Vedeli sme, že má byť zastrelená medvedica, ale našli sme samca," informoval šéf miestnej polície pre dohľad na ochranu životného prostredia Octavian Bercean s tým, že prípad sa vyšetruje ako možné pytliactvo. Princ Emanuel, ktorý je lekárom a pochádza z vedľajšej línie vládnuceho rodu Lichtenštajnovcov, sa k prípadu nevyjadril. Povedal len, že vždy "zachováva rešpekt k prírode". 

Rumunsko je domovom zhruba 6000 medveďov hnedých, čo predstavuje asi 60 percent ich celkových stavov v Európe. V dôsledku ich vzrastajúcej populácie sa v posledných rokoch množia strety týchto šeliem s miestnymi obyvateľmi. Zatiaľ čo časť verejnosti aj volených zástupcov v Rumunsku by si priala zrušiť zákaz odstrelu medveďov, ochrancovia prírody namiesto toho volajú po zlepšení opatrení, ktoré by umožnili pokojnejšie spolužitie medzi človekom a týmito zvieratami.

Viac o téme: MedveďRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu