Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ochranári usmrtili medvedicu a jedno z jej troch mláďat: Je to fakt smutné, tvrdí aktivista

Štátne lesy TANAPu oznámili, že ŠOP SR zastrelila medvedicu s mláďaťom
Štátne lesy TANAPu oznámili, že ŠOP SR zastrelila medvedicu s mláďaťom (Zdroj: FB/Štátne lesy TANAPu)

VYSOKÉ TATRY – Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR imobilizoval a eutanazoval v noci na pondelok noci dvoch medveďov nachádzajúcich sa pri kontajneroch v meste Vysoké Tatry. Išlo o samicu a jedno jej mláďa. Ďalšie dve medvieďatá ušli do lesa. O udalosť sa zaujíma aj ochranár Erik Baláž.

VIDEO Po uvoľnení protipandemických opatrení je o jarnú lyžovačku záujem

Po uvoľnení protipandemických opatrení je o jarnú lyžovačku záujem (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Štátne lesy TANAPu na svojej sociálnej sieti informovali o dvoch zastrelených medveďoch. „Dnes v nočných hodinách zastrelili štátni ochranári na parkovacej ploche pri rampe na Sliezsky dom dvoch medveďov,“ uviedla organizácia zriadená Ministerstvom pôdohospodárstva SR. „Išlo o samicu a jedno jej mláďa. Ďalšie dve medvieďatá ušli do lesa,“ doplnila.

Štátne lesy TANAPu oznámili,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: FB/Štátne lesy TANAPu)

Udalosť eviduje aj Tatranský národný park, ktorý na facebooku dodal, že ďalší priebeh bude podrobne sledovaný.

Ochranári medvediu rodinku dlhodobo monitorovali 

Ako informovala hovorkyňa štátnych ochranárov Anna Weissová, usmrtenie medveďov bolo "najkrajnejším riešením". Zásahový tím bude dva zvyšné medvede, ktoré počas zásahu utiekli, naďalej monitorovať. „Účelom odstránenia konkrétnych jedincov z populácie bolo zabránenie ďalších škôd na majetku, ktoré tieto jedince od minulého roka opakovane spôsobovali, ako aj zabránenie nebezpečných stretov s návštevníkmi a obyvateľmi podtatranských obcí,“ uviedla Weissová s tým, že k tomuto riešeniu pristúpil zásahový tím až po tom, ako všetky ostatné dostupné prostriedky a metódy použité dlhodobo a opakovane zlyhali. „Pri stretnutí s človekom nejavili tieto jedince známky plachosti a vykazovali nízku senzitivitu na plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou a paintballovým strelivom,“ ozrejmila. Ochranári mali po dlhodobom monitoringu vyhodnotiť správanie tejto medvedej rodiny za preukázateľne rizikové vo vzťahu k zdraviu a životom ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách. Nočný zásah považujú za "smutný následok dlhodobo neriešenej situácie s nezabezpečeným komunálnym odpadom v Tatrách", na ktorú dlhodobo upozorňujú.

Aktivistu správa zaskočila

Správa o usmrtení dvoch šeliem nenechala bez reakcie dlhoročného ochranára Erika Baláža. „Neviem, čo sa stalo, ale je to fakt smutné. Ak zastrelili samicu a jedno z troch mláďat, tak chcem veriť tomu, že sa naozaj inak nedalo. Veľmi by ma zaujímalo, čo sa tam naozaj udialo,“ napísal na sociálnej sieti Baláž.  

Viac o téme: MedveďZastrelenieTANAPŠOP SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu