Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Kňaz šokoval veriacich aj cirkev: Takáto je podľa neho pravda o pekle

John Spong tvrdí, že peklo neexistuje Zobraziť galériu (2)
John Spong tvrdí, že peklo neexistuje (Zdroj: Youtube/CONNOISSEUR X/Getty Images)

CHARLOTTE - Kňaz na dôchodku zo Severnej Karolíny verí, že cirkev vymyslela peklo, aby získala nad ľuďmi kontrolu. Vyzval preto veriacich, aby prehodnotili svoju kresťanskú vieru. Tento kontroverzný boží služobník už v minulosti čelil kritike za svoje trúfalé komentáre a je označovaný za kacíra.

Americký kňaz John Shelby Spong, ktorý vyzval ľudí, aby prehodnotili svoju vieru, nedávno vyhlásil, že peklo neexistuje. Zdôraznil však, že verí v život po smrti, no tento koncept nemá nič spoločné s odmenami a trestami. "Náboženstvo je vždy v kontrolnom odbore a to je to, čomu ľudia v skutočnosti nerozumejú. Je to kontrolný biznis, ktorý produkuje vinu," uviedol v rozhovore pre NBC ešte v roku 2006. "Ak máte nebo ako miesto, kde ste odmenení za svoju dobrotu, a peklo ako miesto, kde ste potrestaní za svoje zlo, máte nad obyvateľstvom určitú kontrolu."

Keď ho moderátor požiadal o vysvetlenie, či verí, že peklo je skutočne vynálezom cirkvi, Spong odpovedal kladne. Verí, že aj ďalšie časti tradičného kresťanského učenia sú o manipulácii s kontrolou, konkrétne napríklad myšlienka znovuzrodenia. "Cirkev nemá rada, keď ľudia vyrastajú, pretože nemôžete mať kontrolu nad dospelými. Preto hovoríme o znovuzrodení, keď sa narodíte. Ľudia sa nemusia znovu narodiť, musia dorásť. Musia prijať zodpovednosť za seba a za svet," poznamenal. Okrem toho odmietol kresťanskú teológiu o tom, že jediný spôsob, ako zaručiť, že sa vyhneme peklu, je nasledovanie Ježišovho učenia. "Každá cirkev tvrdí, že je tá pravá a že má určitú konečnú autoritu. Predstava, že Božia pravda môže byť spútaná v akomkoľvek ľudskom systéme, akýmkoľvek ľudským vyznaním alebo akoukoľvek ľudskou knihou, je pre mňa neprijateľná. Boh nie je kresťan, ani žid, ani hinduista, ani budhista. Všetko sú to ľudské systémy, ktoré vytvorili ľudia." 

VIDEO Kňaz šokoval veriacich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kňazi prezradili, k akým hriechom sa veriaci priznávajú najčastejšie: Pikantné spovede o sexe!

Spong bol v minulosti za svoje vyhlásenia veľmi kritizovaný, najmä od iných náboženských osobností. Albert Mohler, prezident Južného baptistického teologického seminára, ho považuje za kacíra s tým, že "poprel prakticky každú významnú mysliteľnú doktrínu". 

Viac o téme: KňazPekloCirkevJohn Shelby Spong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu