Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemecký prezident vyznamenal dvoch bojovníkov proti zneužívaniu detí v cirkvi

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier udelil vo štvrtok v Berlíne Rád Spolkovej republiky Nemecko za zásluhy Matthiasovi Katschovi a Klausovi Mertesovi za odhalenie mnohých prípadov pohlavného zneužívania detí a mladistvých v katolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra DPA.

Ocenená dvojica aktívne podporovala obete sexuálneho zneužívania a tiež odhalila mnohé kauzy, ako napríklad škandál na berlínskom katolíckom gymnáziu Canisius-Kolleg, kde boli žiaci údajne zneužívaní jezuitmi, ktorý bol medializovaný v roku 2010. Rektorom tohto gymnázia bol v rokoch 2000-2011 práve rehoľný kňaz Mertes, ktorý prispel k odhaleniu týchto prípadov. "S veľkou odvahou a vytrvalosťou bojovali za odhaľovanie a riešenie strašných zločinov v našej spoločnosti," povedal Steinmeier. "Zastali sa tých najslabších z nás - detí a mládeže, ktorí utrpeli hlboké rany na tele i na duši; tých, čo boli dávno zabudnutí a umlčaní," dodal.

Steinmeier na štvrtkovom slávnostnom akte vyzval na lepšiu ochranu maloletých a dôsledné kriminálne vyšetrovanie páchateľov. "Je nevyhnutné zabrániť tomu, aby si ten istý páchateľ zakaždým našiel nové obete na nových miestach," zdôraznil. "Tieto prípady sa už viac nesmú riešiť ako vnútorné záležitosti daných inštitúcií, a to ani v rámci cirkví," dodal.

Nemecký prezident kritizoval katolícku cirkev za snahy zakryť prípady zneužívania. "Vplyvné inštitúcie po desaťročia zahalili tisíce prípadov zneužívania mlčaním. Deti a mládež, ktoré zažili zneužívanie boli často ponechané samé na seba a bez podpory," uviedol. Vyzval i na zvýšenie pozornosti v tejto záležitosti v iných sférach, ako napríklad v školstve a športových či hudobných kluboch, ako aj v rodinnom kontexte, kde sa sexuálne násilie vyskytuje najbežnejšie.

Viac o téme: DetiPrezidentZneužívanieNemeckoCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu