Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experti varujú: Nikdy by ste sa nemali sprchovať dlhšie ako TOĽKOTO minút!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Pre väčšinu ľudí neexistuje nič lepšie, ako poriadne horúca sprcha. Najmä keď sa domov vrátia z mrazov, ktoré panujú vonku. Nepochybne ide o príjemnú záležitosť, no treba si dávať pozor na to, ako dlho sa sprchujeme. Podľa odborníčky to totiž mnohí z nás preháňajú. Pokiaľ do tejto skupiny patríte aj vy, mali by ste vedieť o tomto riziku.

Toto je tá najnechutnejšia vec, ktorú môžete spraviť po sprchovaní: Robíme ju zrejme všetci!

Horúca sprcha padne vhod najmä v chladných jesenných a zimných mesiacoch. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o úplne neškodnú činnosť, opak može byť pravdou. Niektorí ľudia totiž v sprche dokážu stráviť aj hodinu. Ako sa ale ukázalo, sprchovanie má svoj správny časový limit. "Sprchovanie trvajúce dlhšie ako pätnásť minút môže časom nepriaznivo ovplyvniť vašu pokožku, vlasy a nechty ich nadmerným vysušením," vysvetľuje dermatologička a lekárska expertka zo ZELEN Life Anna Chaconová. 

Ako často sa sprchujete?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinstock.com)

Podľa nej by teda ideálna sprcha mala trvať päť až pätnásť minút. Okrem toho by ste sa nemali sprchovať viackrát než raz za deň. Jill Canesová, praktická sestra s viac ako 14-ročnými skúsenosťami, uviedla, že aj pri sprchovaní vlažnou vodou môže dôjsť k vysušeniu pokožky. Dôvodom je strata prírodných olejov, ktoré sa nachádzajú v koži. To spôsobí otvorenie pórov, čím z pokožky uniká vlhkosť. Následne sa pokožka začne napínať a môže dokonca popraskať, ak je veľmi dehydratovaná. 

Experti varujú: Nikdy by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa predsa len nedokážete rozlúčiť s dlhým sprchovaním, expertka na starostlivosť o pleť Cheryl Woodmanová radí, aby ste uprednostnili chladnejšiu teplotu vody. Tá totiž znižuje negatívne účinky vody na pokožku. To, že je voda chladnejšia, však neznamená, že sa môžete sprchovať celé hodiny. Podľa Woodmanovej je základným znakom toho, že ste vo vode strávili príliš veľa času, šteklivý pocit na pokožke či napnutá koža. To môže signalizovať, že zdravie vašej kožnej bariéry je ohrozené, čo vás môže vystaviť riziku infekcie.

Viac o téme: HygienaSprchovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu