Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto je tá najnechutnejšia vec, ktorú môžete spraviť po sprchovaní: Robíme ju zrejme všetci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Sprchovanie patrí k najbežnejším hygienickým návykom. Pocit čistoty, ktorý nám prináša, môže byť však veľmi klamlivý. Podľa štúdie publikovanej v časopise American Journal of Public Health je všetko v poriadku iba do chvíle, kým po použití sprchy nesiahnete po špinavom uteráku.

Lekári radia: Túto časť tela by ste si nikdy nemali čistiť, viac to škodí než pomáha

Podľa dermatológov môže splniť sprchovanie svoj účel iba vtedy, ak sa po ňom neutriete už použitým uterákom. Pri utieraní totiž narúšate vrchnú vrstvu pokožky, ktorá do osušky uvoľňuje množstvo baktérií a tie sa neskôr v ňom ďalej množia a rozvíjajú. Zároveň ak ide o uterák, ktorý ste už predtým použili vy alebo niekto z vašej rodiny, na pokožke pri utieraní sa na vaše telo dostáva veľké množstvo baktérií ukrytých v textílii. Používanie uteráka viacerými členmi domácnosti odborníci preto neodporúčajú.

Toto je tá najnechutnejšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci prostredníctvom spomínanej štúdie zisťovali, koľko baktérií dokáže zachytiť vlákno uteráka a koľko z nich v ňom prežije v priebehu dvoch dní. Ruky respondentov "infikovali" žiarivými žltými baktériami a požiadali ich, aby si ich desať sekúnd umývali mydlom, ďalších päť sekúnd oplachovali a potom si osušili ruky sterilným uterákom. Po 48 hodinách dosahoval počet prítomných baktérií takmer astronomické číslo. Na päťcentimetrovom kúsku látky sa ich nahromadilo až 48 000. A keďže málokto z nás si mení uterák každý druhý deň, znamená to, že uterák priemerného človeka doslova prekypuje baktériami. 

Toto je tá najnechutnejšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už v minulosti prieskum spoločnosti General Electric zistil, že 50 percent respondentov pripustilo opätovné použitie uterákov najmenej päťkrát predtým, ako ich vyperú a ďalších 14 percent opýtaných ho použilo najmenej osemkrát. "Čím dlhšie uteráky zostanú vlhké, tým dlhšie zostávajú aktívne aj kvasinky, baktérie, plesne a vírusy v nich," vysvetľuje dermatológ z Clevelandskej kliniky Alok Vij. Takéto prostredie sa stáva živnou pôdou pre vznik plesní a bradavíc na nechtoch nôh, ako aj infekčného ochorenia pokožky, ktoré je známe ako atletická noha. Špinavé uteráky môžu viesť aj ku vzniku ekzému alebo atopickej dermatitídy. Ak sa teda chcete vyhnúť týmto rizikám, mali by ste si každý druhý deň, resp. po každom treťom použití meniť uterák. A aké ďalšie zaujímavé výsledky priniesla spomínaná štúdia spoločnosti GE?

Viac o téme: BaktérieHygienaSprchovanieUterák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu