Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivý šok v Južnej Kórei: V Soule namerali najnižšiu teplotu za posledných 35 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Južná Kórea zaznamenala v piatok najnižšie teploty počas tejto zimy, vo viacerých regiónoch teplota vzduchu klesla na mínus 20 stupňov Celzia a napadlo aj množstvo snehu. V Soule, kde sa ochladilo začiatkom tohto týždňa, zaznamenali v piatok mínus 18,6 °C, čo je druhá najnižšia hodnota v histórii meraní a najnižšia za posledných 35 rokov, uviedla agentúra Jonhap.

Meteorologické záznamy v Soule sú od roku 1980. Najnižšiu teplotu vôbec, a to mínus 19,2 °C, namerali 5. januára 1986, oznámil kórejský meteorologický úrad. Cesty v krajine sú zľadovatené, mnohé lety či plavby meškajú alebo ich zrušili.  Dočasný starosta Soulu So Čong-hjup zvolal v piatok popoludní tlačový brífing, aby sa ospravedlnil občanom za "veľké nepríjemnosti" spôsobené stredajším hustým snežením v hlavnom meste.

V meste Inčchon, ktoré susedí so Soulom, spôsobil požiar elektrickej rozvodne v piatok nadránom výpadok prúdu v 38.000 domácnostiach. Obyvatelia ostali bez dodávok tepla takmer dve hodiny pri teplotách okolo mínus 17 °C. Očakáva sa, že chladné počasie v krajine bude v najbližších dňoch pretrvávať, avšak teploty by mali od soboty a potom polovice budúceho týždňa mierne stúpnuť.

Viac o téme: ZimaRekordyTeplotaMrazySoulJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu