Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci upozorňujú, že ľadovce sa topia podľa najhoršieho scenára: Prekonáva to všetky naše predpovede

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEEDS - Topenie ľadových príkrovov v Grónsku a na Antarktíde zodpovedá tomu najhoršiemu možnému scenáru Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC) ohľadom zvyšovania hladiny oceánov. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v magazíne Nature Climate Change, podľa ktorej grónske a antarktické ľadovce zdvihli hladinu oceánov od roku 1992 o takmer 1,8 centimetra.

"Hoci sme predpokladali, že ľadovcové príkrovy budú v reakcii na otepľovanie oceánov a atmosféry prichádzať o čím ďalej väčšie množstvo ľadu, tak nakoniec je to ešte oveľa rýchlejšie, než sme si mohli predstaviť," vyhlásil Tom Slater zo Strediska pre polárne pozorovania a modelovania na Univerzite v Leedse, ktorý je hlavným autorom štúdie. "Topenie prekonáva klimatické modely, ktoré používame, a hrozí, že nebudeme pripravení na riziká spojené s rastúcou hladinou oceánov," dodal.

Štúdia porovnáva posledné výsledky satelitného monitorovania ľadových príkrovov a projekcie klimatických modelov. "Satelitné pozorovania nám nehovoria iba to, koľko ľadu sa stratilo, ale pomáhajú nám tiež identifikovať a pochopiť, ktoré časti Antarktídy a Grónska o ľad prichádzajú. A počas akého procesu sa tak deje," podotkol Slater.

Vedci upozorňujú, že ľadovce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci začali systematicky monitorovať topenie pevninských ľadových príkrovov na začiatku 90. rokov minulého storočia. Od roku 1992 do roku 2017 prišli Grónsko a Antarktída dohromady o 6,4 bilióna ton ľadu, čo zdvihlo hladinu oceánov o takmer 1,8 centimetra. Posledné merania ukazujú, že hladina svetových oceánov sa zvyšuje o štyri milimetre ročne. Pokiaľ bude toto tempo pokračovať, zvýši sa hladina oceánov do konca storočia o ďalších 17 centimetrov, upozorňuje s odkazom na štúdiu Európska vesmírna agentúra (ESA). Ak by nastal tento variant, ďalších 16 miliónov ľudí žijúcich na pobrežiach by ohrozovali pravidelné povodne.

Vedci upozorňujú, že ľadovce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Voda nestúpa len kvôli Antarktíde a Grónsku. V nedávnych rokoch sa začali topiť alebo úplne zmizli tisíce menších ľadovcov. Videli sme to napríklad pri ľadovci Ok na Islande, ktorý bol vyhlásený za 'mŕtvy' v roku 2014. To znamená, že topenie ľadovcov sa teraz stalo hlavným prispievateľom k rastúcej hladine oceánov, "podotkla Ruth Mottramová z Dánskeho meteorologického ústavu, ktorý sa na štúdii podieľal.

Viac o téme: ĽadovceAntarktídaGrónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu