Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muži, zmerajte si obvod pásu! Ak na metri zbadáte TOTO číslo, hazardujete so svojím zdravím

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Nová štúdia naznačuje, že ľudia s obezitou v oblasti brucha majú o tretinu vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu prostaty. Toto ochorenie je smrteľnejšie najmä u mužov, ktorí majú prebytok tuku v brušnej a pásovej oblasti. Pokiaľ je obvod vášho pásu viac ako 103 centimetrov, zbystrite.

Vedci z Oxfordskej univerzity analyzovali údaje o 218.225 mužoch z Veľkej Británie vo veku od 40 do 69 rokov, ktorých sledovaní 10 rokov a 8 mesiacov. V tomto období zomrelo asi 571 ľudí na rakovinu prostaty.

Nezvyčajné PRÍZNAKY rakoviny: Ak ich pociťujete, okamžite choďte k lekárovi!

Vedci zistili, že u mužov s obvodom pása viac ako 103 centimetrov bola o 35 percent vyššia pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu prostaty ako u mužov, ktorých obvod pásu bol menší ako 90 centimetrov. Tí, ktorí mali nadmerný podiel tuku v oblasti brucha, mali o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia ako štíhlejší muži.

Muži, zmerajte si obvod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci doposiaľ neprišli na jasnú súvislosť medzi celkovým podielom telesného tuku či indexom telesnej hmotnosti (BMI) a pravdepodobnosťou úmrtia na túto chorobu. Pri odhadovaní súvislosti medzi rizikom úmrtia na rakovinu prostaty a mierou množstva telesného tuku brali do úvahy anamnézu, socioekonomické faktory či životný štýl skúmaných pacientov.

„Našli sme významnú súvislosť medzi koncentráciou telesného tuku v oblasti brucha a pásu a rizikom úmrtia na rakovinu prostaty. Neexistuje ale jasná súvislosť medzi celkovým podielom telesného tuku a rizikom úmrtia na rakovinu prostaty,“ poznamenala vedúca autorka štúdie Aurora Perez-Cornagová. Dodala, že na potvrdenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum.

„Vysoký BMI index znamená aj zvýšené riziko ďalších chorôb vrátane iných druhov rakoviny, preto by ľudia mali brať do úvahy dôsledky nadmerného množstva tuku v tele, kdekoľvek sa v tele nachádza,“ objasnila Perez-Cornagová.

Budúca vedecká práca bude skúmať súvislosti medzi telesným tukom a agresívnymi typmi rakoviny prostaty. Rakovina prostaty postihuje jedného zo šiestich mužov a spôsobuje viac ako štvrtinu všetkých nových prípadov rakoviny u mužov.

Viac o téme: MužiRakovinaBruchoProstataObvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu