Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci sú ohromení: Dve školáčky objavili asteroid, ktorý smeruje k Zemi!

Radhika (vľavo) a Vaidehi
Radhika (vľavo) a Vaidehi (Zdroj: Youtube/ANI News)

SURAT - Dve školáčky z Indie sa postarali o obrovskú senzáciu, keď objavili asteroid, ktorý sa pohybuje smerom k modrej planéte. Zrážka s ním však podľa astronómov nehrozí. Tínedžerky vraj samé nečakali, že sa im niečo také podarí, no ako priznali, povzbudilo ich to do ďalšej vedeckej práce.

Radhika Lakhaniová a Vaidehi Vekariyová z mesta Surat v indickom štáte Gudžarát pracovali na školskom projekte, ktorý vyhlásila NASA v spolupráci s agentúrou SPACE India. V rámci neho mali príležitosť rozšifrovať a analyzovať fotky, ktoré vytvoril teleskop na Havaji. Takto objavili asteroid, ktorý dostal pomenovanie HLV2514! Astronómovia nešetria chválou a z objavu sú nadšení. "Pozor, pozor! Sme hrdí na to, že môžeme oznámiť, že dve študentky zo Suratu objavili nový asteroid," informovala na Twitteri SPACE India.

Jej pracovník, astronóm Aakash Dwivedi priblížil, že dievčatá sa zamerali na hľadanie pohybujúcich sa objektov na snímkach. "Na projekte sme začali pracovať v júni, našu analýzu sme poslali do NASA o pár týždňov neskôr. 23. júla nám oznámili, že sme identifikovali objekt v blízkosti Zeme," uviedla päťnásťročná Vaidehi. 

Expert varuje: Svet bojuje s koronavírusom, no ľudstvo sa pritom rúti do oveľa väčšej katastrofy!

Podľa vedcov sa ľudstvo nemusí ničoho obávať, pretože asteroid by mal svoj kurz nasmerovať na Zem až o zhruba milión rokov. Okrem toho by sa mal dostať len do vzdialenosti približne desaťkrát väčšej než je tá medzi Zemou a Mesiacom. Študentky priznali, že astronomický úspech, o ktorý sa postarali, ich veľmi povzbudil. "Toto je sen, chcem sa stať astronautkou. Výskum vesmíru nemá žiadne limity, najmä čo sa týka teórie čiernych dier," vyhlásila Vekariyová.

Viac o téme: VesmírAsteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu