Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pozor, ak cítite tento smrad! Môže ísť o varovný signál prítomnosti koronavírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Odhaliť prítomnosť koronavírusu je v súčasnosti možné len pomocou testov. Podľa profesora z Newyorskej univerzity verejného zdravia nám však môže v tomto smere pomôcť vlastný nos. Pozor si vraj treba dávať na priestory, kde sa šíri zatuchnutý zápach.

"Ľudia by sa mali vyhýbať miestam a budovám, v ktorých sa šíri plesnivý a zatuchnutý odor. Je to totiž známka toho, že sa v nich nevetrá, takže sa v nich môže ukrývať aj koronavírus. Platí to napríklad pre reštaurácie, bary, obchody, kostoly či súkromné firmy," upozorňuje profesor politiky zdravia a riadenia z Newyorskej školy verejného zdravia Bruce Y. Lee v článku zverejnenom v časopise Forbes. 

Pozor, ak cítite tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci odhalili SUPERPRENÁŠAČA koronavírusu: Jediný človek nakazil 52 ľudí!

Zatuchnuté priestory signalizujú, že sa v nich dostatočne nevetrá a tvorí sa v nich vlhkosť. A keďže koronavírus sa šíri kvapôčkami, ktoré ostávajú vo vzduchu, správna ventilácia je pre minimalizovanie rizika šírenia nákazy kľúčová. "Ventilácia zohráva v procese odstraňovania nahromadených patogénov vírusu vo vzduchu tú najdôležitejšiu rolu," píše sa v štúdii, ktorú vykonalli vedci z Globálneho cetra pre výskum čistého vzduchu pri Univerzite v Surrey (GCARE). 

Pozor, ak cítite tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rovnaký názor majú aj epidemiológovia z Univerzity v Hongkongu, ktorí tiež považujú zle odvetrávané priestory s veľkou koncentráciou ľudí za hlavnú príčinu masívneho šírenia nákazy. Mnohé prípady potvrdili, že ohnisko nákazy vypuklo v reštaurácii či v kostole, čiže miestach, v ktorých sa dostatočne nevetrá. 

Viac o téme: VetranieZápachVentiláciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu