Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS naďalej sužuje svet, antivírusový liek dokáže liečbu skrátiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Liek remdesivir podávaný desať dní intravenózne urýchlil vyliečenie pacientov hospitalizovaných s chorobou COVID-19 o štyri dni. Pacienti, ktorí ho dostávali, sa vyliečili za jedenásť dní, zatiaľ čo tí, ktorí užívali placebo, teda neúčinnú látku, za pätnásť dní. Vyplýva to zo štúdie, ktorá potvrdzuje predchádzajúce výroky riaditeľa amerického Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby (NIAID) Anthonyho Fauciho.

Ten v Bielom dome 29. apríla povedal, že vykoná veterinárnu skúšku na tisícke chorých v desiatich krajinách a že predbežné údaje dokazujú účinnosť lieku proti COVIDU-19. Odborný časopis New England Journal of Medicine teraz zverejnil článok o detailoch výsledkov, ktorý potvrdzuje to, čo bolo povedané v Bielom dome. Remdesivir bol najúčinnejší u tých hospitalizovaných pacientov, ktorých ešte nebolo treba napájať na umelé dýchanie. Autori článku z toho vyvodzujú, že je lepšie túto liečbu nasadiť skôr, než sa choroba rozvinie do ťažkého štádia, v ktorom je potrebné nasadiť pľúcna ventilátor. 

KORONAVÍRUS naďalej sužuje svet,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa detailov štúdie zrejme remdesivir taktiež znižuje úmrtnosť - v skupine pacientov, ktorým sa podával, zomrelo do dvoch týždňov 7,1 percenta chorých, v skupine s placebom 11,9 percenta. Rozdiel ale nedosahuje štatistickú spoľahlivosť a nie je vylúčené, že je náhodný. Autori štúdie upozornili, že remdesivir nie je zárukou prežitia. "Je zrejmé, že antivírusová liečba sama o sebe bezpochyby nestačí," stojí v článku. COVID-19 bude vyžadovať kombinovanú liečbu, pri ktorej sa budú k remdesiviru pridávať ďalšie preparáty.

Viac o téme: LiekKoronavírusRemdesivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu