Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci vraj po 1200 rokoch konečne rozlúštili tajný odkaz na vikingskom kameni: Temné proroctvo!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

RÖK - Ak ste si mysleli, že egyptské hieroglyfy sú mätúce, tento vikingský kód zo Švédska vám vyrazí dych. Ľudstvu trvalo dlhých 1200 rokov, než ho konečne rozlúštili. Ukázalo sa, že Vikingovia varovali ľudstvo pred globálnym otepľovaním. V kóde je opísaná akási bitka s počasím.

Žula, známa ako Rök stone, sa nachádza vo farnosti Rök na juhu Švédska. Je vysoká 2,5 metra a váži približne päť ton. Experti odhadujú, že pochádza zo začiatku deviateho storočia. Ide vlastne o pomník venovaný synovi, ktorý padol v boji. Dlhé stáročia zostal monolit nepovšimnutý v stene kostola vo vidieckej usadlosti Rök, až do roku 1862, kedy robotníci pri jeho renovácii zistili, že je popísaný z každej strany. 

Vedci vraj po 1200
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kód vytesaný runovým písmom (starogermánske hranaté písmo, pozn. red.) do kameňa môže na prvý pohľad pripomínať spleť čmáraníc, no v skutočnosti podľa všetkého skrýva temné proroctvo. V prvom rade ide o chválospev mŕtveho syna, no píše sa v ňom aj o konflikte medzi svetlom a temnotou, teplom a chladom, životom a smrťou. Tím vedcov na čele s Per Holmbergom z Univerzity v Gothenburgu sa ho pokúšali rozlúštiť, aby zistili, čo chceli Vikingovia odkázať ďalším generáciám. Domnievajú sa, že sa ľudstvo snažili varovať pred desivou silou klimatických zmien. V časopise, ktorý vydala Univerzita v Uppsale, výskumný tím vysvetľuje, ako sa im podarilo správu dešifrovať. "Štúdia, ktorá kombinuje perspektívy a nálezy zo semiotiky, filológie, archeológie a dejín náboženstva, predstavuje úplne novú interpretáciu, ktorá vychádza z jednotnej témy a ukazuje, ako je možné chápať pomník v sociálno-kultúrnom a náboženskom kontexte škandinávskej doby Vikingov." 

Vedci vraj po 1200
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa vedcov bola Teodorikova vláda považovaná za zlé znamenie. Po jeho smrti totiž začali Európu sužovať sopečné erupcie. Regiónom sa šíril aj hladomor a choroby, nehovoriac o zlej úrode plodín. Slnečná obloha sa v momente zmenila na krvavo červenú. V rovnakom období zatmenie Slnka spôsobilo jeho úplné zmiznutie z oblohy. V dôsledku toho až polovica populácie Škandinávie odtiaľ utiekla, aby našli jedlo. Zvyšní obyvatelia poväčšine umreli na hladomor. 

Vedci vraj po 1200
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Po tom, čo Vamoth napíše tieto runy. A otec Varin ich napísal po synovi odsúdenom na smrť. Povedzme, že je to spomienka na Odina, ktorý získal dve vojnové koristi, ktoré boli dvanásťkrát považované za vojnové koristi, z jedného na druhého?" znie úryvok z vikingského odkazu. Ďalej sa v ňom objavuje referencia na Slnko a Mesiac a ich mesačnú vojnu o lunárne svetlo. Zvyšok odkazu spomína vlkov, Slnko, bojiská a iné božské obrazy, ktoré sú typické pre Vikingov a ich Bohov.

Viac o téme: VikingoviaProroctvoŠvédsko Rozlúštenie kóduRok stone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu