Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Zemetrasenie v Chorvátsku: Obrovské škody v uliciach Záhrebu, otrasy bolo cítiť až v Rakúsku

Chorvátsko zasiahlo v nedeľu zemetrasenie s magnitúdou 5,3. Zobraziť galériu (5)
Chorvátsko zasiahlo v nedeľu zemetrasenie s magnitúdou 5,3. (Zdroj: SITA/AP Photo/Filip Horvat)

ZÁHREB - V chorvátskom hlavnom meste dnes ráno spôsobilo rozsiahle škody a paniku zemetrasenie so silou viac ako piatich stupňov, ktorého epicentrum bolo len niekoľko kilometrov severne od Záhrebu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s tým, že úrady zatiaľ nehlásili žiadne obete. Prvý otras bol nasledovaný najmenej jedným ďalším, len o niečo slabším.

Nedeľné zemetrasenie v Chorvátsku si vyžiadalo 17 zranených a rozsiahle materiálne škody. Úrady najprv potvrdili, že zomrelo 15-ročné dievča, no lekári neskôr informovali, že je v kritickom stave a bojujú o jej život. Podľa európskych seizmológov malo prvotné zemetrasenie intenzitu 5,3 stupňa, podľa americkej geologickej služby USGS bolo o desatinu stupňa silnejšie. Sever Chorvátska zasiahlo tesne pred pol siedmou, epicentrum bolo údajne len sedem kilometrov severne od Záhrebu.

"Trvalo to viac ako desať sekúnd. Rozhodne najsilnejšie, aké som kedy zažil," citovala agentúra Reuters nemenovaného svedka, podľa ktorého nasledovalo dokonca niekoľko následných otrasov. Úrady už evidujú zranených, s konkrétnou bilanciou ale zatiaľ neprišli.

Chorvátsko zasiahlo v nedeľu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Filip Horvat)

Podľa informácií Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) bolo otrasy cítiť aj v Rakúsku, Slovinsku, Taliansku, Bulharsku, Maďarsku a Bosne a Hercegovine.

 

 

Spravodajca Reuters hlási poškodenú zvonicu kostola, podľa agentúry AP svedkovia prinášali správy o prasklinách na viacerých budovách v Záhrebe či o zničených strechách. Ulice v centre mesta boli údajne posiate sutinami, miestami sa zrútili na zem i veľké betónové bloky či komíny. Otrasy zanechali stopy aj na záhrebskej katedrále, čiastočne poškodili špičku jednej z dvoch hlavných veží dominanty mesta.

 

 

Chorvátsko zasiahlo v nedeľu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Filip Horvat)

Niektorí ľudia po otrasoch utekali von z domov, hlásené boli tiež požiare a výpadky dodávok elektriny či pripojenia k internetu. Chorvátsky minister vnútra Davor Božinović na Twitteri apeloval na obyvateľov, aby v zmätku nezabúdali na bezpečnostné rozostupy odporúčané v súvislosti so šírením koronavírusu.

Šéf mestského úradu pre mimoriadne situácie Pavle Kalinić zároveň obyvateľom mesta prostredníctvom rozhlasového vysielania odkázal: "Nevchádzajte do domov, zostaňte vonku ... Civilná ochrana Záhrebu pracuje zo všetkých síl, na nohách sú tri tisícky ľudí."

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie ZáhrebChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu