Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Študent narazil v Antarktíde na záhadný úkaz: Fialový rybník, žeby kvôli tomuto?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Scott Hotaling)

HUMBLE - Študent Scott Hotaling v súčasnosti vykonáva terénny výskum na najjužnejšom kontinente s cieľom preštudovať fyziológiu a genomiku antarktického komára. Pri práci na malom skalnom ostrove Humble, ktorý sa nachádza neďaleko antarktického pobrežia, narazil na purpurový rybník. So svojím objavom sa podelil na Twitteri, kde experti vysvetlili príčinu zafarbenia.

Študent doktorandského stupňa na Univerzite biologických prírodných vied vo Washingtone sa vybral na Antarktídu, aby tam skúmal miestny druh komára Belgica Antarctica. Ide o najväčší epidemický hmyz na tomto kontinente. Namiesto toho však na skalnom ostrove Humble kúsok od pobrežia objavil rybník s vodou zafarbenou do fialova. 

Vo výške približne päť metrov nad morom rybník pôsobí plytko. Hotaling poznamenal, že voda nijako nezapáchala. Keďže nedokázal prísť na to, čo spôsobilo bizarné sfarbenie vody, obrátil sa na kolegov vedcov na Twitteri.

Podľa organizácie BirdLife International je ostrov známy ako dôležitý biotop pre niekoľko druhov tučniakov. Viacerí odborníci preto poukázali na to, že farba pochádza z neďalekej  kolónie tučniakov. Iní si myslia, že levanduľový odtieň by mohol byť výsledkom pôsobenia mikrobiálneho kvetu. "Stavím sa, že kvet je plný purpurových baktérií. Tieto organizmy používajú svetlo ako zdroj energie a organických zložiek," napísal mikrobiológ Michael Madigan z Univerzity v Južnom Illinois. 

FOTO Študent narazil v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

FOTO V Antarktíde sa objavil krvavý sneh! Ukrajina vysvetľuje, čo sa stalo

Stefano Amalfitano, morský ekológ, uviedol, že rybník je príkladom extrémnych mikrobiálnych maliarov vody, ako sú psychrofilné fialové baktérie, ktoré sa v Antarktíde vyskytujú bežne. Medzi ďalšie potenciálne farebné katalyzátory patrí holobacterium holobium, dunaliella salina či rhodocylcus purpureus.

Bez ohľadu na zistenia Scott podotkol, že sociálne siete môžu slúžiť ako skvelý nástroj pre šírenie vedy. "Twitter je úžasný. Tento príspevok bol skvelým príkladom. Videli sme niečo cool, zdieľal som fotografiu a všetci sme sa naučili kopec nových vecí," napísal. I keď veľa vedcov na Twitteri od neho žiadalo, aby z rybníka odobral vzorku, odmietol to. Jeho tím totiž nemá povolenie na odoberanie náhodných vzoriek. Dúfa preto, že sa rybníka chopí iný vedec.

Viac o téme: RybníkAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu